Costurile accesării unui credit, cât şi ratele celor care deja au unul ar putea creşte în urma calificativelor negative date, ieri, României de către agenţia de rating Fitch.
La debutul săptămânii în curs, Fitch a scos ţara noastră din categoria „investment grade“, fapt care va avea ca efect costuri mai ridicate pentru finanţări. Cu toate acestea, analiştii cred că acest lucru nu este decât un efect de moment.
„La nivelul omului de rând nu se vor resimţi direct reducerile calificativelor. Singurele efecte vizibile care ar putea fi ţin de o eventuală creştere a costurilor pentru accesarea unui credit şi de o posibilă rată mai mare, dar nu cu mult“, ne-a declarat Narcis Noaghea, dealerul Băncii Comerciale Române. De aceeaşi părere este şi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, care crede că vor fi costuri mai mari şi pentru creditele pentru firme. „Vulnerabilitatea ţării noastre este dată şi de deficitul de cont curent care nu a fost considerat o problemă, atâta timp cât există bancă să finanţeze“, ne-a mai spus acesta. Potrivit lui Liviu Voinea, o altă problemă care ar putea apărea odată cu calificativele Fitch ar fi un nou atac speculativ asupra leului, dar cu precizarea că mai mult ca sigur banca centrală ar interveni pentru a-l opri.
Agenţiile de rating îşi pierd credibilitatea Potrivit analiştilor, agenţiile de rating şi-au pierdut din credibilitate după cele întâmplate atât pe piaţa autohtonă, cât şi pe cea internaţională. „Nu mi se pare concludent că agenţiile se concentrează pe România, în condiţ iile în care există în jurul nostru ţări care au o economie mult mai defectuoasă decât a noastră, cum este cazul Bulgariei, Ungariei sau Ucrainei“, ne-a mai spus Narcis Noaghea.
Analiştii susţin că Standard& Poor’s şi Fitch dau dovadă de subiectivism, având în vedere că România nu este lovită direct de criză, mai ales că în regiune sunt ţări mult mai expuse decât noi. „Fitch nu a ţinut cont de evoluţii importante ale economiei româneşti, cum ar fi creşterea reală anuală a PIB la 9,1% în 2008 şi 6% estimat pentru 2009, precum şi menţinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale (10,6% din PIB, în iunie 2008)“, a declarat ministrul Varujan Vosganian, într-un comunicat al MEF. "Fitch nu a ţinut cont de evoluţii importante ale economiei româneşti, cum ar fi creşterea reală anuală a PIB la 9,1% în 2008 şi 6% estimat pentru 2009, precum şi menţinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale." - Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor