Cabinele de duş nu mai sunt doar patru pereţi din sticlă. Lucrurile au avansat, au apărut tot mai multe accesorii sofisticate, astfel încât acum eşti îmbiat la o adevărată relaxare. „Se poartă cabinele cu multe opţiuni, cea mai nouă dintre ele fiind sauna“, spune Vasile Ciorbă, managerul firmei Pantera.

Dar nu poţi trece cu vederea nici celelalte funcţii. Cu o simplă apăsare pe un buton, poţi vorbi la telefonul instalat chiar în cabină, fără să ridici receptorul.

„Cumpărătorii tind spre rafinament. Vor să asculte muzică bună, să vorbească la telefon şi să se relaxeze pe deplin pe toată durata duşului“, spune Marius Lucaciu, directorul general al companiei Ravak Rom, reprezentanta firmei „mamă“ din Cehia. Sunt preferate funcţii precum aromoterapia (câteva recipiente cu parfum emană un miros revigorant) şi cromoterapia (mai multe leduri, cu diferite culori, care se aprind pe rând).

„În mare vogă sunt cabinele de duş cu hidromasaj, cu dotări complexe, care includ ozonoterapie (folosirea unui amestec de oxigen cu ozon în scop terapeutic – n.r.), baia de abur, bateria cu efect luxuriant de cascadă“, spune Ioana Medrega, coordonator marketing sanitare la Romstal. Foarte solicitate sunt şi cabinele de duş fără cădiţă, cu aplicare direct pe gresie sau cele cu cădiţe extraplate.

Modele unicat

De la clasicele cabine din sticlă şi accesorii albe, modelele au fost diversificate, mergându-se spre eleganţă. S-a schimbat până şi aspectul lor, acum putând fi create în diferite forme, în funcţie de spaţiul disponibil.

Există cabine frontale, cu un singur perete, cu două, trei sau chiar patru laturi, însă foarte căutate sunt cele semirotunde sau hexagonale, cu deschidere pe centru. Laturile sunt de obicei din sticlă de diferite grosimi şi modele. Sticla transparentă şi cea mată fac acum loc celei imprimate cu diferite modele florale sau marine. Cele mai scumpe laturi sunt cele din cristal sau cu sticlă personalizată. „Oferim posibilitatea de a-ţi exprima creativitatea, realizând pereţii cabinei aşa cum îţi doreşti. Realizăm modele unicat, în funcţie de preferinţe“, spune Marius Lucaciu.

O variantă economică, dar elegantă, o reprezintă geamurile acrilice, la fel de rezistente ca sticla. „Am observat în ultima vreme o preferinţă a clienţilor spre produsele colorate. Pereţii realizaţi din material acrilic reprezintă atracţia clienţilor, mai ales că raportul dintre calitate şi preţ este unul bun“, spune Vasile Ciorbă.

Etanşare perfectă

O îmbunătăţire adusă cabinelor de duş existente pe piaţă o reprezintă etanşarea perfectă a uşilor. Sistemul de culisare se numeşte „antiblock“ şi asigură funcţionarea silenţioasă a uşilor cabinei timp îndelungat. „Experienţele arată că o familie formată din patru persoane care folosesc cabina zilnic ar avea nevoie de 342 de ani pentru a apărea o foarte mică uzură a sistemului!“, susţine Marius Lucaciu. Multe dintre ele sunt dotate cu rolete care înlesnesc deplasarea uşii fără zgomot. Sistemul de instalare a geamurilor se face cu garnituri incolore elastomerice.

"Vedetele sezonului sunt pălăriile de duş cu diametre mari, care conferă un efect reconfortant, de ploaie tropicală." – Ioana Medrega coordonator marketing sanitare Romstal

ÎNTREŢINERE

Tratament anticalcar

Calcarul afectează serios cabinele de duş: cădiţele se îngălbenesc, accesoriile rămân pătate… Pentru curăţare, sunt recomandate tratamentele anticalcar şi soluţii speciale. O atenţie deosebită trebuie acordată duzelor, pe care este recomandat să le cureţi după fiecare utilizare. Dacă nu vrei să cureţi prea mult, este indicat să-ţi cumperi o cabină care este şi tratată împotriva calcarului.