Evenimentul Zilei > Economie > Raport Ernst & Young: România, mai atractivă pentru investiţii decât Elveţia şi Suedia
Raport Ernst & Young: România, mai atractivă pentru investiţii decât Elveţia şi Suedia

Raport Ernst & Young: România, mai atractivă pentru investiţii decât Elveţia şi Suedia

România este a 6-a cea mai atractivă ţară europeană pentru investiţii în următorii trei ani, conform celor 840 de lideri de business chestionaţi de Ernst & Young în cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey, lansat astăzi.

Executivii din întreaga lume consideră că România este mai atractivă decât Cehia, Turcia, Elveţia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia, se arată într-un comunicat al Ernst & Young.

"România are avantajul unei rate de creştere a PIB-ului promiţătoare, în comparaţie cu media europeană, şi al unui capital uman valoros. Vedem tot mai mulţi investitori atraşi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizări sunt planificate în perioada următoare, încurajând investitorii din întreaga lume să privească spre ţara noastră. Este esenţial să stimulăm această evoluţie pozitivă prin strategii economice adecvate", spune Bogdan Ion, country managing partner la Ernst & Young România.


Ernst & Young European Attractiveness Survey are la bază o metodologie ce cuprinde două analize: cea a realităţii concrete a numărului de proiecte de investiţii străine realizate în 2011, pe de o parte, şi cea soft, a percepţiei privind atractivitatea ţărilor europene pentru investiţiile străine, pe de altă parte.

SUA, cel mai mare investitor în Europa

În ciuda fragilităţii economiei din zona euro, fluxul de investiţii spre Europa a continuat să crească în 2011, numărul de proiecte fiind considerabil mai mare decât înainte de criză. În Europa, numărul proiectelor de investiţii a crescut cu 2%, de la 3.757 în 2010, la 3.906 în 2011.

Deşi evoluţia numărului de proiecte a fost modestă, în fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numărul de locuri de muncă generate de investiţiile străine directe a crescut cu 15%. SUA continuă să fie cel mai mare investitor în Europa, dezvoltând 1.028 de proiecte, care reprezintă 26% din numărul total. Numărul proiectelor de investiţii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% în 2011, ajungând la cel mai înalt nivel înregistrat de studiul Ernst & Young în ultimii 10 ani.

Europa va depăşi problemele actuale

În privinţa percepţiilor, investitorii sunt destul de încrezători în capacitatea Europei de a depăşi dificultăţile complexe şi multiple cu care se confruntă. Europa demonstrează un nivel ridicat, chiar surprinzător de atractivitate. Sondajul Ernst & Young a relevat faptul că investitorii consideră Europa de Vest cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii străine directe (FDI), după China, în timp ce Europa Centrală şi de Est se clasează a treia. Investitorii rămân încrezători în evoluţia Europei: 81% sunt de părere că Europa va depăşi problemele economice actuale.

Aceste rezultate demonstrează faptul că stagnarea creşterii, nivelul ridicat al datoriei suverane şi sistemul politic fragmentat nu sunt obstacole insurmontabile în calea proiectelor de investiţii, nici chiar în aceste timpuri dificile la nivelul economiei globale. Pentru mulţi investitori, această incertitudine a devenit de fapt un mediu obişnuit de operare.

Industriile câştigătoare în 2011

Economiile din Europa Centrală şi de Est conduc în privinţa investiţiilor în industriile prelucrătoare. România, Serbia, Slovacia şi Cehia au atras 53% din locurile de muncă nou create în industria automobilelor. Aceste ţări au atras proiecte mari pentru că deţin avantaje competitive de cost şi sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se află clienţi industriali de referinţă.

Serviciile profesionale şi producţia de software rămân sectoarele care au primit cele mai multe investiţii străine directe în Europa, cu o creştere de 19%, respectiv 15% in 2011. Împreună, aceste două sectoare au atras 28% din totalul proiectelor dezvoltate anul trecut, generând peste 16,000 de noi locuri de muncă.

Numărul proiectelor de investiţii străine directe a crescut de asemenea şi în industria producătoare de automobile, care a creat numărul cel mai mare de noi locuri de muncă – respectiv 37.790. Sectoarele care au înregistrat cel mai mare declin în 2011 au fost serviciile de intermediere financiară, care au scăzut cu 16%, şi electronicele, care au scăzut cu 8%.

Investiţiile ezită din cauza incertitudinilor

Fragilitatea economiei din zona euro a determinat investitorii să fie mai ezitanţi decât de obicei în ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă această regiune. Doar 26% din liderii de business intervievaţi, din întreaga lume, au planuri de extindere a operaţiunilor în Europa în 2013, în scădere cu 7%, faţă de 33% care planificau să investească în 2011.

Cu toate acestea, peste un sfert din executivi au luat în vizor posibile achiziţii – un semn că multe active din economiile europene vor deveni disponibile, pe măsură ce vânzătorii devin mai realişti privind perspectivele de recuperare ale anumitor afaceri, dar şi privind evaluările acestor active.

Având în vedere că multe companii păstrează lichidităţi importante, fuziunile şi achiziţiile ar putea fi un complement puternic al investiţiilor de tip greenfield în 2013 şi în anii următori.