RAND este interesat de situația din România. Juliette Greco împlinește 90 de ani. Gemenii nu au o zi grozavă, Leii jonglează | Horoscopul lui Dom' Profesor

RAND este interesat de situația din România. Juliette Greco împlinește 90 de ani. Gemenii nu au o zi grozavă, Leii jonglează | Horoscopul lui Dom' Profesor

Pe 7 februarie s-au născut Charles Dickens, Thomas More, Juliette Greco, Dieter Bohlen, Dan Hăulică, Dinicu Golescu, Ion Acsan, Teoctist.

În calendarul creștin-ortodox sunt foarte mulți Sfinți: Partenie, episcopul Lampsacului, Cuv. Luca și nu mai puțin de 1.003 Mc. din Nicomidia!

Dragi lupi, padawani și hobbiți am primit un chestionar de la RAND. Ei bine, cine este RAND? Este unul din creierele particulare ale Statelor Unite! Creierul de stat fiind format din Preşedinte, Congres, departamente, agenţii, servicii etc.

Însă, ca tot ce este particular, este mult mai performant! Iar creierul de stat cere de multe ori sfaturi, analize, sinteze de la creierul particular! Este evident că statul are anumite bariere peste care particularii pot trece cu uşurinţă, sigur, în cadrul aproape legal. De exemplu, birocraţia!

Ne puteți urmări și pe Google News

O să vă spun o poveste, nu o să o vedeţi nicăieri, mie mi-a fost spusă prin anii 90' la sediul RAND din Santa Monica de pe Bulevardul Olimpiadei. O legendă, cum altfel, fiecare organizaţie serioasă are o legendă!

Imediat după intrarea Americii în război, în decembrie 1941, marea companie de avioane Douglas Aircraft Company a primit mai multe comenzi din parte aviaţiei și a marinei. Militarii insistau asupra unui dispozitiv de ochit "minune" cu care ar fi dotate aparatele de zbor ale Luftwaffe, aviaţia germană.

Tehnicienii americani au zburat până în Regatul Unit, au demontat de pe aparatele nemţeşti prăbuşite dispozitivele de ochire şi au constatat că sunt primitive, inferioare celor americane. Au făcut un raport de vreo sută de pagini. Nimeni, probabil, nu a citit atâtea pagini şi militarii au spus: "da, astea sunt primitive, dar acum au altele, superioare, pe care au ordin să le distrugă dacă avionul este compromis!"

Şefii de la Douglas au ridicat din umeri şi i-au chemat pe cei de la Reserch ANd Development (RAND). Întâmplător acolo erau nişte ingineri ai dracului de buni, Doamne iartă-mă, din New Orleans şi din Canada. Adică vorbeau perfect şi limba franceză, a doua limbă, poate chiar limba maternă, pe lângă limba vorbită în America, care aduce cu limba engleză! Băieţii noştri, tineri şi impetuoşi, au zis că dau o raită pe la nenea Hitler, pretextând că sunt ingineri francezi în căutare de lucru, ca să pună mâna pe dispozitivele "noi" de ochire. Zis şi făcut! Au plecat, au lipsit două săptămâni, s-au întors, puţin obosiţi și fără țigări şi de data asta au făcut un raport de o pagină! Raportul a fost citit de toată lumea, inclusiv de Preşedinte.

În raport se spunea clar şi direct că dispozitivele de ochire germane erau inferioare celor americane. Şi, în general, tehnica de luptă în aer! Dar că piloţii germani sunt superiori, foarte bine pregătiți, sunt disciplinaţi, urmează ordinele, sunt bine antrenaţi pentru zbor şi au un moral excelent și o mare dorinţă de luptă!

Foarte corect! S-a ţinut seama de raport şi America a pregătit temeinic piloţii, chiar şi pe negr... afro-americani şi a câştigat războiul în aer! Având supremaţia în aer, au câştigat războiul terestru şi naval!

Ei bine, după război, prin 1948, parcă, a apărut RAND ca o organizaţie nonprofit, fără culoare politică, sau economică, din departamentul de băieți într-adevăr deștepți ai lui Douglas. Un club de specialiști din toate domeniile de o competenţă ieşită din comun. Ei pot să răspundă la orice întrebare.

De exemplu: "România poate fi împărțită între Ungaria, Moldova și Ucraina?"  Doar un exemplu, nu vă înfierbântați, este doar o realitate virtuală. Oare?

Procedura este că întrebarea este transmisă la şefii de departamente, care o nuanţează în funcţie de specificul departamentului respectiv şi apoi sunt puşi cercetătorii la treabă. Asta înseamnă cam o două sute de persoane la sediu şi vreo cinci mii mii de asociaţi, corespondenţi, în toată lumea. În primele câteva ore se fac formulare de întrebări la care trebuie să răspundă specialiştii în domeniu, alţii decât cei folosiţi curent de RAND.

După 24 de ore încep să se primească datele. Dacă este nevoie de un model matematic se pun la treabă indienii de la etajul şase, care altfel stăteau cu picioarele pe birouri şi citesc comicscuri. Acum probabil că butonează la tablete.

După 36-72 de ore se are materialul brut, de mii şi mii de pagini. Intervin analiştii care ajutaţi de computere găsesc modele, şiruri de date, repetări de evenimente. Se face un prim rezumat de zeci de pagini. Apoi intervin specialiştii în sinteză, foarte rari şi scumpi, care reduc materialul la două-trei pagini.

Dacă este vorba de Preşedinte materialul se compactează până la o jumătate de pagină. Fiecare cuvânt, fiecare substantiv, verb este întors pe toate feţele ca să fie folosită varainta cea mai scurtă, dar cea mai cuprinzătoare. Dacă este vorba de militari, sunt câteva pagini, ei înţeleg mai greu, glumesc seniorii de la RAND şi ei foşti generali sau secretari de stat la Apărare. Dacă este vorba de o firmă comercială, o multinaţională, mai sunt anexe detaliate pe probleme.

Am uitat să vă spun că la mijlocul procesului există o unitate de specialişti aşa numiţi "de bruiaj", care înlătură orice particularitate de stil, în aşa fel că niciun specialist nu mai poate fi desconspirat, recunoscut!

În circa cinci zile primeşti răspunsul la întrebare însoţit de o factură... Nu vreţi să ştiţi suma! Dar merită fiecare cent!

Ei bine, am colaborat cu RAND o perioadă, ei erau extrem de interesați de experiența mea din Iran, din Orient, în general. Apoi am rămas la nivelul de bună ziua. Spre marea mea surpriză am primt din nou un chestionar de la RAND. Așa lucrează ei. Îți pun câteva zeci de întrebări, dar, de fapt sunt interesați doar de una, sau două. Nu vor să știi care este interesul lor, poate pentru discreție, sigur, pentru obiectivitate.

Probabil că iarna vrajbei noastre a neliniștit pe cineva. Destabilizarea României pune semne de întrebare. Cine trebuie, nu a uitat că acum vreo două-trei săptămâni Vladimir Vladimirivici spunea că este posibil un euromaidan la București! Dorință, sau voință? Probabil că RAND a fost solicitat să răspundă la o temă! O să răspundă, sigur că da, dar CUI? Bună întrebare!

Acum fiind ziua de nașterea a Juliettei Greco, bonjour tristesse, împlinește formidabila vârstă de 90 de ani, dar continuă să dea spectacole, o să caut prin filmoteca mea ”Belphegor, fantoma din Luvru” miniseria, varianta din 1965. Am ce vedea, așa că nu o să mă mir dacă se face ziuă, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Ai multă energie şi bune intenţii, mai poţi să şi donezi! Conjunctura te avantajează în folosirea unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la net, poţi avea unele date de excepţie. Eşti într-o perioadă de reconstrucţie sentimentală şi profesională şi ziua de azi e nimerită să-ţi lămureşti unele lucruri şi mai ales să te înţelegi pe tine, structura modului în care descifrezi ceea ce se întâmplă. Configuratiile şi aspectele planetare oferă cadrul pozitiv pentru posibilitatea rezolvării unor vechi probleme.

TAUR  Azi nu trebuie să întreprinzi nimic important. Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă e în legătură cu planurile tale de viitor. Rezolvă situaţiile urgente. Ori problema cu care te confrunţi azi este foarte complexă, ori, din cauza oboselii, nu te poţi concentra. Şi într-un caz şi în celălat nu aştepta să intri în criză de timp, cere ajutor. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Totuşi, cu ceva curaj o să reuşeşti în ceea ce îţi propui.

GEMENI   Nu este o zi grozavă, dar nici cea mai proastă din anul acesta! Limitează-te la activităţile obişnuite, cotidiene. Evită graba, mai ales spre seară. Dar, seară plăcută, poate la un film nou. Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii. Dar cui îi pasă! Ţie, în nici un caz...

RAC  Dacă te simţi singur, nu ezita să vorbeşti despre aceasta cu cei dragi, din jurul tău. Cu siguranţă că vei găsi ecou. Vrei să rezolvi problemele, în aşa fel ca toată lumea să fie mulţumită! Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Călătoriile nu sunt sub un semn fast, mai bine stai acasă, în sensul să nu părăseşti localitatea de domiciliu sau reşedinţă!

LEU  Trebuie să jonglezi cu echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, ca un acrobat la trapez, fără plasă. Atenţie, dacă astăzi cazi, acolo rămâi! Deci, nu risca, inutil şi păgubos! Profită de această amplificare a vitalităţii, cu harnicia şi voinţa care te caracterizează, să prevalezi, să ai succes. Energia suplimentară furnizată te face să te risipeşti mai ales în latura mai frivola a vieţii, sigur, după orele de program. Interesul, aproape o pasiune s-ar putea spune, caracteristic zilei este pentru îmbrăcăminte. Vrei neapărat să cumperi ceva frumos şi călduros. Foarte bine!

FECIOARĂ  Te obsedează, te enervează faptul că nu poţi să comunici total, să spui ceea ce vrei celor din jur şi eşuezi mereu în reproşuri şi scandal. Azi fii mai reţinut şi nu mai spune „adevăruri”!

Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere. O zi care se anunţă obişnuită, dacă nu te-ar nelinişti veştile rele din presă. Vezi-ţi de treburile tale, de familia ta, de programul tău şi gândeşte de bine, pozitiv. Şi, repet, gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă fapte bune! Este Crezul primilor creştini, cei care Îl urmau pe Iisus!

BALANŢĂ  Eşti mai filosof decât de obicei, astăzi îţi place să spui maxime şi proverbe. În relaţiile sentimentale poţi avea succes numai dacă nu contrazici chiar de la început! Nu pierde timpul! Sfera comunicării este, însă, afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente.

SCORPION   Îţi faci iluzii, eşti un pic în afara realităţii! Poate unde este vorba de interesele tale personale. Fii vigilent şi analizeză cu atenţie atitudinile celor din jurul tău, prieteni, familia. Ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante. Te pricepi… Nu-ţi lipseşte ambiţia şi energia, dar în conjunctura actuală, astrală şi de la locul de muncă, nu-ţi foloseşte la nimic, singura cale de urmat este „politica struţului”. Şi faptul că acasă familia, prietenii te susţin, orice ar fi!

SĂGETĂTOR    Astăzi îţi este favorabil tot ceea ce ţine de intelect, de lumea ideilor şi a spiritualităţii. Ai unele probleme personale şi de familie şi, poate, simţi nevoia să le discuţi cu un cleric. Perioada, totuşi, iti este favorabilă, in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.

CAPRICORN   Dimineaţa ai o oarecare nesiguranţă. Ai unele îndoieli, dar sunt legitime. Trebuie să treci repede peste starea aceasta, vremurile sunt aspre şi nu cruţă pe nimeni, viaţa nu ia prizonieri! Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la muncă, sau unde activezi. Nu uita că ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Sigur, în primul, primul rând este siguranţa proprie!  Astăzi ai ceva mai mult noroc decât în mod obişnuit, în sensul că nu o să ai niciun necaz mare.

VĂRSĂTOR   Cu toate că eşti Vărsătorul de apă, eşti semn de aer! Aşa că o să te adaptezi destul de rapid la veştile, noutăţile pe care poţi să le primeşti astăzi. Eşti gata să treci peste tot şi toate! Seară plăcută, poate la un film nou, poate la sală să te ţii în formă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.

PEŞTI  Trebuie să faci un pas înapoi, nu te repezi, ai nevoie de o perspectivă largă. Poţi să faci un punctaj ca cel când îţi cumperi o maşină. Ai impresia că cel pe care ai pus ochii ascunde ceva! Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi ţi se propun programe de distracţie de seară. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia!