Ramona Badescu: "Vreau sa redau demnitatea romanilor"

Ramona Badescu: "Vreau sa redau demnitatea romanilor"

INTERVIU EXCLUSIV EVZ ONLINE.

Romanii din Italia se pot lauda cu unul dintre cei mai carismatici canditati la alegerile din aprilie 2008. Ramona Badescu, cunoscuta atat in Italia, cat si in Romania pentru carierea sa artistica, a anuntat ca va candida pentru un post de consilier la Primaria Romei.

Care au fost motivele pentru care ati decis sa candidati?

Pana in acest moment am tot incercat sa lupt pentru romanii din Italia. Integrata in cadrul societatii italiene de atatia ani, am folosit toate mijloacele de a promova romanii. Si odata cu intrarea mea in politica am speranta ca voi reusi sa promovez imaginea Romaniei intr-o maniera mult mai eficienta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tin sa subliniez faptul ca nu am intrat in politica pentru interese. Eu am propria mea viata profesionala. Dar este important ca romanii din Italia sa stie ca este cineva aici care lupta pentru ei. Fiind cunoscuta in Italia, gratie profesiei mele, consider ca voi avea o vizibilitate mult mai mare, care-mi va permite sa promovez aceste obiective.

Care sunt planurile politice stabilite pentru viitorul apropiat? Obiectivul meu principal este sa redau demnitatea romanilor. In Italia, numarul romanilor este impresionant, iar aceasta realitatea este o parte integranta a vietii italiene. Faptul de a fi generalizat, doar pe baza faptelor unui singur roman (n.r. referire la cazul Mailat), ma doare mult si ma determina sa actionez, pentru ca a arata care este adevarata realitate.

Consider ca este important sa promovam cultura romanilor. De aceea, m-am gandit la mai multe evenimente prin intermediul carora sa prezentam italienilor mai multe despre ceea ce reprezinta cultura noastra.

In acelasi timp, am sa solicit jurnalistilor care scriu despre romani sa faca diferenta intre acestia si romi si sa precizeze exact de unde provin romii. Pentru ca se face de multe ori confuzia intre romi si Romania, ceea ce este fals. Am studiat istoria romilor si ca popor de sine statator, romii pot proveni din multe alte tari, printre care si tara noastra. De aceea este important sa se precizeze exact provenienta lor, in momentul in care se vorbeste despre ei in presa.

Daca voi fi aleasa, un alt obiectiv al meu va fi sa creez o linie verde, un numar de telefon gratuit si bilingv, de informatii. Acesta ar oferi posibilitatea celor care-l acceseaza (si nu doar persoane de origine romana) sa-si exprime problemele, sa aiba acces la seviciile Primariei sau a oricarei alte institutii publice. In acest fel, vor fi incurajati la comunicare, iar autoritatile vor descoperi multe alte probleme

ale comunitatilor de imigranti, avand astfel posibilitatea sa le remedieze si sa gaseasca solutii.

Ce parere aveti despre candidatura a doar 5 romani, in afara de dumneavoastra, pentru alegerile din aprilie 2008?

Este un numar mic, comparativ cu prezenta romanilor din Italia. In acelasi timp este o victorie. Este important pentru comunitate romaneasca sa fie reprezentata si politic, iar nevoile acesteia sa fie astfel, mult mai usor de exprimat.

In acelasi timp, fiecare partid doreste ca persoanele pe care le-a nominalizat pentru alegeri sa aduca un numar cat mai mare de voturi. De aceea, formatiunile politice si-au ales acei candidati cunoscuti in randul comunitatii romanilor si cu sansele cele mai mari pentru a castiga.

Care este formatiunea politica pe care o veti reprezenta la aceste alegeri?

Chiar daca sunt membru in cadrul Partidului Identitatea Romaneasca, in cadrul acestor alegeri voi merge alaturi de "Popola dela Liberta". Sunt inscrisa pe "Lista civica pentru Alemanno", a doua persoana imediat dupa Antonio Guidi, si il voi sustine pe Gianni Alemanno, in campania pentru functia de primar al Romei.

In general artistii nu se implica prea mult in viata politica. Insa aceasta invitatie pe care am primit-o imi va permite sa pot face mai multe. Din totdeauna am luptat pentru tara mea, pentru ca o iubesc.

Cum se prezinta legatura pe care o aveti cu comunitatea romaneasca din Italia?

M-am implicat de nenumarate ori in proiecte care au avut ca scop promovarea romanilor. Spre exemplu, pe 27 martie, voi desfasura o actiune prin care voi sustine o asociatie din Italia ce construieste o casa in Romania, pentru copii orfani. Un alt eveniment pe care l-am pregatit este spectacolul "Emotii Romanesti", in cadrul caruia, timp de 90 de minute, voi interpreta melodii ale Mariei Tanase, alaturi de interpreti din Romania.

In acelasi timp sunt recunoscatoare eforturilor depuse de ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale, Ovidiu Silaghi. Impreuna cu acesta vom incerca in scurt timp sa realizam mai multe proiecte prin intermediul carora sa punem in valoare comentul romanesc, sa promovam produsele create in tara pe piata italiana si sa contribuim la crearea unei imagini pozitive a Romaniei.

Considerati ca politica va continua sa faca parte din agenda dumneavoastra pe viitor? Avand in vedere faptul ca am fost nominalizata pe pozitia a doua pe Lista Civica, am speranta ca acest partid ma considera o persoana care promite din punct de vedere politic. De aceea, consider ca ma vor sprijini pe viitor in proiecte politice pe care le voi desfasura.