Evenimentul Zilei > Social > Raiul bugetarilor – România. Suntem, și noi, campioni europeni la ceva…
Raiul bugetarilor – România. Suntem, și noi, campioni europeni la ceva…

Raiul bugetarilor – România. Suntem, și noi, campioni europeni la ceva…

România se dovedește a fi cel mai generos stat din UE în privința majorării salariului acordat bugetarilor.

Guvernul, recent intrat într-o gravă criză politică, a pus pe țara noastră eticheta de cel mai generos stat cu bugetarii, din tot blocul comunitar. Anul trecut, 35 la sută din veniturile statului s-au dus către bugetari, sub formă de salarii.

Veniturile angajaților de la stat s-au majorat semnificativ. Aceasta, în condițiile în care datele oficiale spun că, în ultimii doi ani, datoria statului a crescut cu aproape 10 milioane de euro.

După România, la capitolul generozitate pentru bugetari, stă Cipru. În 2018, în Cipru, 29,7 la sută din veniturile publice au intrat în portofelele celor care lucrează în sistemul de stat. În schimb, Germania dă angajaților numai 16,6 la sută din ce strânge în visterie.

România a ajuns în fața acestui dezechilibru economic deoarece toate creşterile de salarii au fost făcute fără analize de impact pe termen mediu şi lung, iar în schimbul bunăstării din sistemul public au fost tăiate sau amânate investițiile vitale. Mai trebuie adăugat şi faptul că Fiscul nu este deosebit de eficient în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor.