Ca măsură de securitate națională, începând cu data de 1 ianuarie 2021, Suedia va interzice noile echipamente ale grupurilor chineze Huawei și Zte în noua sa rețea de telecomunicații 5G. Autorităţile au anunţat că cele deja instalate vor trebui eliminate până la 1 ianuarie 2025. Interdicția este consecința unei noi legi adoptate la începutul anului și a evaluării autorităților militare și de informații menite să „asigure că utilizarea frecvențelor nu pune în pericol securitatea Suediei”, potrivit unui comunicat al Autorității suedeze de telecomunicații (PTS).

Autoritatea suedeză pentru poștă și telecomunicații (PTS) a interzis unor operatori, care solicită accesul la noile rețele, să folosească materiale și tehnologii „made in China”: Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sweden și Teracom, un parteneriat între compania suedeză de telecomunicații Tele 2 și norvegiana Telenor. Prima licitație pentru a câștiga frecvențele este programată pentru 10 noiembrie.

Conform măsurii luate de PTS, dacă infrastructurile deja existente vor fi utilizate pentru furnizarea de servicii pentru rețelele 5G, produsele Huawei și Zte vor trebui eliminate și înlocuite cel târziu până la data de 1 ianuarie 2025. Mai mult, „dacă funcțiile centrale depind de personal sau de funcții plasate în țări străine”, acestea trebuie abandonate până la 1 ianuarie 2025 și înlocuite cu personal care locuiește în Suedia.

Nokia și Nasa pentru rețeaua de pe Lună

Între timp, grupul finlandez Nokia va produce pentru Nasa prima rețea de telefonie mobilă care funcționează pe Lună, un pas preliminar al planului agenției spațiale americane care prevede realizarea unei baze pentru oameni pe satelit. Rețeaua Lte / 4G – o tehnologie intermediară între 4G și 5G – va fi montată pe suprafața Lunii până la sfârșitul anului 2022, prin intermediul landerului la care lucrează compania americană Intuitive Machines.

Rețele private 5G pentru companii

Compania finlandeză colaborează şi cu Verizon Business pentru a lansa o platforma internațională privată 5G, care va opera pe piața de afaceri din Europa și regiunea Asia-Pacific. Având în vedere securitatea, companiile vor putea conta pe funcții de rețea dedicate 5G direct din sediile lor, acest lucru prezentând multiple avantaje pentru distribuție și logistică, eliminând necesitatea de a transmite date prin rețele publice. (Rador)