Rafael Nadal a făcut praf ceasul elveţian

Rafael Nadal a făcut praf ceasul elveţian

Tenismenul spaniol l-a umilit pe Roger Federer, scor 6-1, 6-3, 6-0, în finala de la Roland Garros, câştigând turneul a patra oară consecutiv.

Tenismenul spaniol Rafael Nadal (22 de ani) îşi merită pe deplin porecla de „rege al zgurii“. Ibericul s-a impus ieri pentru a patra oară consecutiv în finala turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, executându-l într-o oră şi 48 de minute pe elveţianul Roger Federer, scor 6-1, 6-3, 6-0. Cunoscut pentru precizia sa, helvetul, care a dominat clar tenisul mondial până anul trecut, s-a resemnat încă după primele game-uri ale meciului la gândul că nu va triumfa nici în acest an pe zgura pariziană.

„Am jucat aproape perfect. Nu m-am gândit niciodată că voi câştiga aici de patru ori la rând“, a declarat Nadal, al doilea favorit al competiţiei. Ibericul a primit „Cupa muşchetarilor“ din mâinile suedezului Björn Borg, al cărui record de triumfuri consecutive la Openul francez l-a egalat după finala de ieri.

„N-am avut ce face“

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi declarase că are soluţii pentru a-l învinge pe Nadal, Roger Federer (26 de ani), cap de serie numărul 1, n-a găsit nici de data aceasta varianta potrivită pentru a cuceri singurul trofeu de Mare Şlem care-i lipseşte din palmares. Mai mult, Nadal a fost la un pas să-l egaleze pe argentinianul Guillermo Vilas, care, în 1977, a reuşit cea mai expeditivă victorie într-o finală la Openul francez, pierzând numai trei game-uri.

„Astăzi (n.r. - ieri) n-am avut ce face. Îl felicit pe Rafa care a jucat extraordinar. Mai bine nu se putea“, a declarat Federer, care a suferit cea mai drastică înfrângere în cele trei finale jucate până acum împotriva ibericului la Roland Garros. Ibericul n-a cedat niciun set Pentru prima oară, Rafael Nadal a reuşit să câştige la zero un set în faţa elveţianului. „Îmi pare rău că Roger a pierdut într-o astfel de manieră. Este un personaj important în lumea tenisului“, a comentat sportivul spaniol. Ibericul a încheiat turneul fără să cedeze vreun set, o performanţă care a mai fost reuşită doar de Borg, în 1980.

Pentru victoria sa, Rafael Nadal va încasa un milion de euro, în timp ce adversarul său va primi un cec de 530.000 de euro.

VIS ÎMPLINIT

Ana, urmaşa lui Henin

Jucătoarea sârbă Ana Ivanovici (20 de ani) şi-a trecut în palmares primul titlu de Mare Şlem, câştigând la Roland Garros după ce a învins-o sâmbătă, în finală, pe rusoaica Dinara Safina, scor 6-4, 6-3. „Visez la acest moment de când eram mică. Am muncit mult, dar este cea mai frumoasă recompensă şi cel mai bun motiv pentru a continua“, a declarat sârboaica.

Ivanovici a devenit prima campioană pe zgura pariziană din era post-Henin. Belgianca Justine Henin, care a urmărit finala feminină din tribune, a câştigat de patru ori Openul francez (în 2003, 2005, 2006 şi 2007), dar s-a retras pe 14 mai, la numai 25 de ani. Cele două au jucat anul trecut în ultimul act de la Roland Garros. „Am fost surprinsă s-o văd în tribună pe Justine, care după meci mi-a spus că am jucat bine şi că merit trofeul“, a mărturisit prima sportivă din Serbia câştigătoare a unei competiţii de Mare Şlem.

Premiată cu un milion de euro pentru victoria la Roland Garros, Ana Ivanovici a devenit şi lider în clasamentul mondial, detronând-o pe rusoaica Maria Şarapova, care trecuse pe primul loc după retragerea lui Henin. „Să fii numărul unu înseamnă să te afli mereu sub presiune, dar asta este viaţa unei profesioniste“, a conchis Ivanovici.

Noua campioană a semnat de curând un contract cu firma Rolex, devenind singura jucătoare de tenis din lume folosită ca imagine de producătorul elveţian de ceasuri.

ROMÂNCE

Simona Halep, triumfătoare

Duelul româncelor din finala junioarele de la Roland Garros s-a încheiat cu victoria Simonei Halep, care a învins-o ieri în trei seturi, scor 6-4, 6-7 (3/7), 6-2, pe Elena Bogdan. În vârstă de 16 ani, Halep, care preferă suprafeţele rapide, a înregistrat cea mai importantă victorie din carieră. „Simona este foarte mobilă şi loveşte bine mingea. Dar pentru a ajunge la cel mai înalt nivel va trebui să muncească din greu şi mai ales va avea nevoie de un staff competent“, a declarat pentru site-ul rolandgarros.com fostul tenismen Ion Ţiriac după meciul româncelor.