Radu Mihăileanu face dreptate femeilor

Radu Mihăileanu face dreptate femeilor

SUCCES. "Izvorul femeilor", noul film al regizorului, deschide luni Festivalul Internaţional de Film Bucureşti. Mihăileanu avorbit despre film pentru EVZ.

Apreciat la nivel internaţional şi invitat permanent la Cannes, regizorul român stabilit în Franţa Radu Mihăileanu, responsabil pentru filme elogiate precum "Trenul vieţii" şi "Concertul", a vorbit despre noua peliculă, "Izvorul femeilor". Filmul e povestea unui sat plasat între Africa de Nord şi Orientul Mijlociu în care femeile trebuie să aducă zilnic apă de la un izvor îndepărtat. Leila, o tânără mireasă, le convinge pe celelalte să intre într-o grevă a sexului şi a afecţiunii, până când bărbaţii nu preiau ei căratul apei. EVZ: Aţi studiat Coranul pentru film. Ce vi s-a părut fascinant? Radu Mihăileanu: Ce m-a surprins este imaginea falsă pe care o avem despre Coran în zilele noastre, o imagine falsă despre acea cultură, pentru că presa ne-a dat această impresie, dar şi extremiştii arabi. Deşi ei sunt minoritari. Am descoperit că femeile au drepturi. De exemplu, acoperirea chipului nu există în Coran. Se scrie că între faţa femeii şi bărbat trebuie să existe un filtru, dar nu neapărat pe femeie. Ar putea fi pe bărbat.

Cum aţi ales actriţele din film? O ştiam deja pe Leïla Bekhti, am scris rolul pentru ea. La fel şi cu Hafsia Herzi, rolul Esmeralda a fost scris pentru ea. Lucrul cu actorii a fost un lucru diferit, deşi păstrez aceeaşi tradiţie: lucrez cu ei câte o lună înainte de filmări. Pentru mine a fost greu, din punct de vedere lingvistic, pentru că majoritatea actorilor nu vorbeau dialectul marocan numit "darija". Aveau lecţii de dans, de cântec. Femeile şi bărbaţii aveau ateliere în care învăţau să fie săteni: să facă de mâncare, să schimbe copiii.

Care a fost cea mai mare provocare? Filmul a fost greu, mi-a cerut o mare concentrare, mai mult decât celelalte. Nu e primul film pe care-l fac într-o limbă pe care n-o vorbesc. Celelalte mă­car erau 50% în franceză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu ce vreţi să rămână publicul? În afară de problemele specifice, musulmane, sper să fie un film universal, pentru că problema principală este dragostea. Oamenii se iubesc din ce în ce mai mult pe ei înşişi. Pentru mine, filmul e despre capacitatea bărbaţilor de a se uita adânc şi a vedea care sunt problemele femeilor. PROIECŢII Filme importante,în premieră în România Pe lângă "Izvorul femeilor/ La source des femmes", Festivalul Internaţional de Film Bucureşti mai aduce şi alte surprize locuitorilor Capitalei. Una dintre piesele de rezistenţă este "Shame", laureat la Veneţia, în care Michael Fassbender joacă rolul unui dependent de sex (care i-a adus o nominalizare la Globul de aur). De asemenea, filmul "This Must Be The Place", cu Sean Penn în rolul unui fost star rock pornit la vânătoare de nazişti în SUA. Importante sunt şi proiecţiile "Red State" şi "Sleeping Beauty". Protagoniste. Frumuseţile din "Izvorul femeilor", de Radu Mihăileanu CITIȚI ȘI:

  • Globurile de Aur 2011: Radu Mihăileanu, învins de un danez
  • Radu Mihăileanu, distins cu două premii Cesar