Evenimentul Zilei > Actualitate > Alexandru Lăzescu, demis de la conducerea TVR. În locul lui vine Radu Călin Cristea, un lăudător al premierului Ponta
Alexandru Lăzescu, demis de la conducerea TVR. În locul lui vine Radu Călin Cristea, un lăudător al premierului Ponta

Alexandru Lăzescu, demis de la conducerea TVR. În locul lui vine Radu Călin Cristea, un lăudător al premierului Ponta

Jurnalistul Radu Călin Cristea este susţinut de PNL pentru a prelua conducerea televiziunii publice, susţin surse din coaliţia majoritară. Conducerea TVR a fost demisă, după ce Parlamentul a respins, astăzi, raportul de activitate al instituţiei pe anul 2011.

În martie 2012, preşedintele PNL, Crin Antonescu, spunea despre Cristea că este unul din jurnaliştii pentru care are "tot respectul". În aprilie 2012, Cristea se declara, într-un comentariu scris pentru Adevărul că este un susţinător al USL, pe care-l descria drept o alternativă la "regimul autoritarist" al lui Traian Băsescu.
În mai 2012, tot în cotidianul lui Dinu Patriciu, Cristea scria un articol în care-l lăuda astfel pe noul premier: "Scriu acest comentariu voios salutând, în fine, apariţia în fruntea Executivului a unui politician tânăr, sănătos la minte şi la trup, în formă şi plin de haz." În acelaşi comentariu, el remarca "cu plăcere": "stilul dezinvolt, aplicat, sportiv al noului Premier ca pe un semn că se poate discuta normal, franc, fără încruntări preţioase despre cele mai incomode teme ale guvernării."

Deşi actuala conducere a televiziunii publice este acuzată de o proastă gestiune financiară, rapoartele de activitate ale acestei instituţii vor fi dezbătute în plenul parlamentului fără un co-raport al comisiilor de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor. Dacă rapoartele de activitate sunt respinse, în mod automat se consideră demise şi consiliile de administraţie ale radioului şi televiziunii publice.

Potrivit unor surse din USL, şi conducerea radioului public va fi demisă, urmând ca la conducerea acestei instituţii să vină Ovidiu Miculescu, susţinut de PSD. Între 1994 şi 1996, Miculescu a fost şef al Biroului Antena 1 din Washington DC.
Raportul de activitate pe 2011 al TVR a fost respins
Preşedintele Televiziunii Române a prezentat rapoartele de activitate pe 2010 şi 2011 ale TVR. El a justificat datoriile în creştere prin faptul că TVR este în pierdere încă din 2006. Cu toate acestea, plenul Parlamentului i-a respins raportul de activitate, ceea ce înseamnă că în mod automat Consiliul de Administraţie a fost destituit. Comisiile de mass media se vor întruni pentru a alege un preşedinte interimar, propunere aprobată cu 246 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi şapte abţineri.
Raportul pe anul 2010 al TVR a fost adoptat cu o abtinere, în timp ce raportul pentru 2011 a fost respins cu 16 voturi împotrivă şi două abţineri. Cristian Ţopescu şi Brînduşa Novac au fost cei care s-au abţinut. Raportul pe 2010 a fost adoptat după ce s-a atras atenţia asupra faptului că dacă acesta este respins înseamnă că TVR a funcţionat în ilegalitate. 
Preşedintele TVR este acuzat de Olguţa Vasilescu pentru contractul încheiat cu Romtelecom. "Aţi primit o ofertă de la Romtelecom de 9 milioane de euro, să transmită meciurile pe Dolce. Cum aţi reuşit să faceţi acest contract pe 1,5 milioane + 1,5 milioane barter? Unde s-au pierdut 6 milioane", se întreabă ea.
"Contractul cu Romtelecom: n-am făcut-o cu mare bucurie legată de sublicenţiere. Dar am făcut tot ce am putut să mai aduc bani în instituţie. Am avut discuţii cu principalii posibili interesaţi. Am ales oferta strict pe baza interesului TVR", justifică Lăzescu alegerea.
Lăzescu recunoaşte în faţa comisiei că există anumite probleme legate de presiunile politice, dar susţine că există multe emisiuni care merită păstrate. "Vi se pare că emisiunea de educaţie economică este un eşec? Că Telebac-ul este un eşec? România deşteaptă este un eşec?", întreabă el comisia.
Victor Socaciu a intervenit spunând că "ratingul TVR s-a prăbuşit sub mandatul Lăzescu, de aceea nu-şi mai poate îndeplini misiunea publică. Aţi adus oameni de competenta îndoielnică, al cărui salariu depăşeşte cu mult salariile vechilor profesionişti din TVR, lucru abominabil. Aţi făcut o politizare excesivă, cum nu s-a mai făcut în trecut. Propun respingerea raportului pt 2011", atacând direct mandatul lui Lăzescu.
Raportul de activitate este dezbătut în comisiile de cultură. Alexandru Lăzescu susţine că televiziunea publică este în pierdere încă din 2006. Datoriile cumulate şi contractele semnate în trecut duc la creşterea datoriei, susţine el. "În momentul preluării mandatului acestui Consiliu, datoria cumulată la 30 iunie 2010 era de 61 de milioane de euro", a spus el. 
Ioana Avădani director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, transmite pe Facebook direct de la Parlament, unde se discută rapoartele. 
TVR nu are soluţii
"Veţi spune că această datorie s-a cumulat şi a crescut. Era firesc, era logic, pentru că practic când intri într-o instituţie preiei activul şi pasivul. Aveam un contract pe UEFA Champions League care aducea în fiecare lună un minus de circa un milion de euro pentru televiziunea publică", explică Alexandru Lăzescu.
Soluţiile pentru situaţia actuală a TVR sunt limitate. "TVR nu are soluţii pentru a-şi plăti datoria istorică. N-o pot face nici eu, nici alt manager, nici Dumnezeu", a declarat preşedintele Alexandru Lăzescu pentru Capital.
Explicaţia simplistă a evoluţiei deficitului este următoarea. În ultimii cinci ani, TVR a avut venituri aproximativ fixe, însă cheltuielile s-au majorat cu aproape 50%. Societatea are doar trei surse de venit, clar definite: venitul din taxa TV (85% din total), veniturile din publicitate şi veniturile ocazionale, din sponsorizări şi alte proiecte (infime), explică publicaţia Capital într-o analiză realizată.
CITIŢI ŞI:

  • BĂTAIE DE JOC fără margini: ROMÂNII vor vedea şi OLIMPIADA, dar şi MONDIALUL din 2014 „la bulgari”