„Nu ar trebui să fiu acuzat, ci recompensat pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut: am făcut tot ce era omeneşte posibil pentru a evita războiul şi a reduce suferinţa oamenilor”, a declarat calm Karadjici.

„Am declarat numeroase încetări unilaterale ale focului şi reţinere pe plan militar şi am ordonat armatei să se oprească de multe ori când era aproape de victorie”, a susţinut fostul lider politic sârb bosniac, în vârstă de 67 de ani, inculpat pentru genocid, crime de război şi împotriva umanităţii.

Mai mult, el a dat asigurări că este un om „blând, tolerant şi cu o mare capacitate de a-i înţelege pe ceilalţi”.

Radovan Karadzici, care se apără singur, însă dispune de o echipă juridică, trebuie să răspundă în primul rând pentru masacrarea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, la Srebrenica, în iulie 1995, cel mai sângeros masacru de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Procesul lui Karadzici, arestat în iulie 2008i la Belgradi după ce a stat ascuns timp de 13 ani, s-a deschis în octombrie 2009. Inculpatul, care pledează nevinovat, urmează să prezinte, începând de azi, elemente de probă care să-l disculpe.