Evenimentul Zilei > Economie > Continuă vânzarea haotică a vilelor și caselor de protocol
Continuă vânzarea haotică a vilelor și caselor de protocol

Continuă vânzarea haotică a vilelor și caselor de protocol

Regia Patrimoniului de Stat, care a ignorat avertizările repetate ale consultanţilor imobiliari privind procedura de vânzare a imobilelor şi a intrat astfel pe deficit anul trecut, speră şi în acest an să încaseze 190 milioane lei din licitaţii, aproape aceeaşi sumă calculată şi ratată în 2013, scrie mediafax.ro

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2014 al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), sumele care ar urma să fie, ipotetic, încasate din vânzarea de imobile este estimată la 190,1 milioane lei, aproape identică cu suma pe care miza anul trecut şi pe care a ratat-o, din nou, la mare distanţă.
La finele anului trecut, regia, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preţ cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanţilor imobiliari privind înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private, a fost obligată să îşi revizuiască din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări.
Aceasta a fost a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată anul trecut, din nou pe fondul licitaţiilor eşuate.
Aceasta în condiţiile în care RA-APPS a început procedura de vânzare a imobilelor prin negociere directă, deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un câştig mai bun pen­tru stat.
Mai mult, RA-APPS a intrat şi în deficit, cu venituri totale de 277,6 milioane lei (faţă de 449,1 milioane lei anticipat iniţial) şi cheltuieli totale de 349,6 milioane lei, ajungând astfel la o pierdere de aproape 72 milioane lei (peste 16 milioane euro), deşi miza pe profit.
În 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitaţiilor eşuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

În luna iulie, premierul Victor Ponta afirma că eşecul repetat al licitaţiilor RA-APPS se explică prin faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieţei imobiliare din urmă cu câţiva ani, dar acum piaţa "a revenit la un nivel de normalitate".
Declaraţia a fost susţinută după ce agenţia MEDIAFAX a relatat că Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a eşuat şi la a treia încercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedând un singur apartament din aproape 30 active ofertate în prima decadă a lunii iulie, astfel că are acum cale liberă, oferită legal de Guvern, pentru a începe negocieri directe.
Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara anului trecut prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât preţul de pornire, dar nu mai mică decât "valoarea de inventar" a imobilului.
Întreaga operaţiune a fost pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanţi imobiliari pentru un câştig mai bun al statului sunt înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.
Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi, cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.
Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.
Surse oficiale au declarat, pentru agenția de știri, că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.