Propunere-surpriza la intrevederea Bush-Putin din Germania.
Presedintele rus Vladimir Putin a venit, ieri, la intrunirea cu omologul sau american George W. Bush din cadrul summitului G8 desfasurat in Germania, la Heiligendamm, cu o propunere surprinzatoare: amplasarea scutului american antiracheta in Azerbaidjan, stat din sudul Caucazului.
Liderul de la Kremlin, care la sfarsitul saptamanii trecute ameninta ca, daca scutul american va fi amplasat in Europa, Rusia isi va indrepta rachetele catre tinte europene, s-a aratat acum dispus sa coopereze cu Washingtonul, dar in termenii Moscovei, releva Reuters. Vladimir Putin a declarat ca SUA si Rusia nu vor avea nicio problema daca vor lucra impreuna, transparent, in chestiunea scutului antiracheta. „Avem dorinta de a coopera”, a spus acesta.
Varianta „fara Europa”
Solutia de compromis pe care a avansat-o Putin nu avantajeaza insa deloc SUA, dar argumentele pe care le-a adus presedintele rus nu pot fi trecute cu vederea. Potrivit acestuia, potentialele amenintari din partea statelor invocate de Washington (cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord) ar putea fi contracarate de instalatiile din Azerbaidjan construite in epoca sovietica.
In Azerbaidjan, care se invecineaza la sud cu Iranul, exista deja o baza radar, astfel ca se poate dezvolta un scut antiracheta care sa poata proteja tot teritoriul european. „Aceasta solutie ne-ar permite sa nu ne redirectionam rachetele catre Europa, ba mai mult, ne-ar permite sa cream conditiile pentru o colaborare”, a declarat Putin, imediat dupa intrunire.
Propunerea lui Putin a fost catalogata drept „interesanta” de catre presedintele american George W. Bush, a declarat ieri consilierul pe probleme de securitate nationala, Steve Hadley. Acesta a precizat ca cei doi presedinti au convenit crearea unui grup de experti care sa studieze optiunile. „Este prea devreme pentru a spune care va fi calea aleasa”, a afirmat Hadley, neexcluzand posibilitatea unei combinatii a celor doua variante.
Intentia SUA de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia a infuriat Rusia, care vede in aceasta initiativa o amenintare la adresa securitatii sale.
COMPROMIS PENTRU CO2
Liderii G8 au ajuns la un compromis in ceea ce priveste actiunile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ieri cancelarul german Angela Merkel. Potrivit acesteia, tarile G8 au convenit sa reduca de o maniera substantiala emisiile de dioxid de carbon pana in anul 2050.
„In ceea ce priveste obiectivele, am fost de acord ca emisiile de CO2 trebuie sa fie mai intai limitate, pentru a trece apoi la reducerea acestora”, a declarat Merkel. Ea a adaugat ca tarile participante au convenit sa ia in considerare tinta de 50 la suta propusa de Germania pentru reducerea emisiilor de CO2, la orizontul anului 2050.