Evenimentul Zilei > Actualitate > Putin ÎNCHIDE spațiul aerian sirian. Sistemele de rachete S-300 și „Front” creează o CUPOLĂ de protecție
Putin ÎNCHIDE spațiul aerian sirian. Sistemele de rachete S-300 și „Front” creează o CUPOLĂ de protecție

Putin ÎNCHIDE spațiul aerian sirian. Sistemele de rachete S-300 și „Front” creează o CUPOLĂ de protecție

Vladimir Putin a reacționat din nou miercuri, a doua zi după ce un avion rusesc Su-24 a fost doborât de aviația turcă.

Președintele Rusiei a declarat că liderii politici turci încurajează „islamizarea” Turciei, ceea ce constituie o problemă importantă.

„Problema nu este tragedia la care am fost ieri martori”, a spus Putin, citat de agenția TASS.

„Problema este mult mai profundă. Observăm că, de un număr important de ani, actuala conducere politică a Turciei urmează o politică deliberată de sprijinire a ‘Islamizării’ țării.”

Liderul de la Kremlin a declarat și că un sistem anti-aerian de rachete S-300 va fi trimis la baza aeriană rusă din Siria. Ieri, ministrul rus al Apărării declarase că va fi trimis un sistem de rachete S-400, unele dintre cele mai moderne din lume.

De asemenea, în apele teritoriale ale Siriei, aproape de baza rusă din Latakia, a fost poziționat și crucișătorul Moskva, echipat cu sistemul anti-aerian „Fort”, asemănător ca performanță cu S-300.

Moskva, vasul-amiral al flotei ruse din Marea Neagră, a fost staționat la Sevastopol până în vara lui 2015.

Prin toate acestre sisteme anti-aeriene, Rusia creează practic o „cupolă” deasupra Siriei, închizând practic spațiul aerian. Pentru aviația turcă devine o mare problemă felul în care își va desfășura de acum încolo misiunile aeriene împotriva ISIS și a kurzilor.