Rusia ar putea intra într-o coaliție anti-teroristă cu Statele Unite în Siria, sub președinția lui Donald Trump, dacă noua administrație „își schimbă abordarea” față de problemele cheie, a declarat Konstantin Kozacev, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Consiliului Federației Ruse.

Cooperarea dintre Moscova și Washington poate fi o opțiune doar dacă Trump își va respecta promisiunile din campania electorală, a afirmat Kovacev într-un interviu pentru cotidianul Izvestia.

În timpul campaniei, noul președinte al Statelor Unite a promis că „va lua țițeiul Siriei” din mâinile ISIS, și a vorbit chiar de utilizarea de trupe terestre.

De asemenea, Trump a mai susținut că se va ocupa de politica externă ca de o  „înțelegere de afaceri” concentrată pe promovarea intereselor Statelor Unite, o promisiune primită foarte bine de cercurile de putere din Rusia.

Kozacev a declarat:

„Până acum, țelul Statelor Unite (în Siria – n.r.) a fost nu atât suprimarea terorismului, cât schimbarea regimului (de la Damasc, al lui Assad – n.r.). Însă nu vedem nici un impediment să facem parte dintr-o coaliție cu Statele Unite, cu condiția ca acțiunile lor să se facă numai cu respectarea legii internaționale.”

Cooperarea militară dintre Rusia și Statele Unite în Siria a fost în mod constant deturnată de conflictul diplomatic, provocat de interese politice divergente. Acestea se refereau la viitorul lui Assad și la desemnarea diferitelor grupuri de „rebeli” ca „teroriști” sau „democrați”.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin l-a sunat a doua oară pe Donald Trump, de la alegerea acestuia. Cei doi lideri au convenit să se vadă cât mai curând, într-un summit despre care experții așteaptă să instituie o nouă ordine mondială.