Rusia a anexat Peninsula Crimeea, în luna martie, și a fost apoi acuzată că furnizează trupe și armament separatiștilor din estul Ucrainei.

În discursul său de azi, adresat anual Parlamentului, despre starea națiuii, Putin a spus că „mândria națională și suveranitatea sunt condiții necesare pentru supraviețuirea Rusiei”.

Mai mult de 4.300 de oameni au murit în estul Ucrainei, în ceea ce guvernul de la Kiev și Occidentul numesc un conflict alimentat de fonduri rusești.

Dreptul la dezvoltare

Fiecare naţiune are dreptul inalienabil la propria cale de dezvoltare, inclusiv Ucraina, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său, în faţa Camerelor reunite ale Adunării Federale – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei – după un an marcat de anexarea Crimeii, sancţiunile occidentale pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina şi încetinirea economiei.

Economia Ucrainei are nevoie de ajutor pentru aplicarea reformelor, dar partenerii din Occident nu se grăbesc să facă aceasta, a spus Putin.

Aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv deputaţi şi senatori, membri ai Guvernului, judecători şi guvernatori s-au reunit, azi, în Sala Sf. Gheorghi a Kremlinului, pentru a asista la discursul anual al preşedintelui rus, care a început la ora locală 12.00 (09.00 GMT).

Experţi şi deputaţi au subliniat deja că în discursul său tradiţional, care marchează conturul politic al ţării pentru anul viitor, Putin nu va putea ignora situaţia dificilă cu care se confruntă economia Rusiei, la porţile unei recesiuni ca urmare a scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale.

Ei se aşteaptă ca Putin să anunţe măsuri de stabilizare a economiei şi a rublei, care în ultimul an a pierdut aproape jumătate din cotaţia faţă de principalele valute internaţionale