Evenimentul Zilei > International > Putin critică puterile mondiale „arogante”, care au susţinut revoluţiile din Africa
Putin critică puterile mondiale „arogante”, care au susţinut revoluţiile din Africa

Putin critică puterile mondiale „arogante”, care au susţinut revoluţiile din Africa

Primul ministru rus Vladimir Putin a criticat, azi, la deschiderea summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) ce se desfăşoară la Sankt Petersburg, comportamentul "puterilor mondiale arogante", care au susţinut revoltele din statele Africii de Nord, relatează Agerpres.

"Aceste puteri mondiale arogante au sprijinit regimurile anterioare din Africa de Nord, iar acum în mod foarte curios au susţinut revoluţiile care au răsturnat aceste regimuri", a declarat Putin. "Lumea este construită bizar, dar este interesantă", a adăugat el în faţa omologilor din statele OCS.

Primul ministru rus a reacţionat astfel la o declaraţie a ministrului iranian al afacerilor externe, a cărui ţară are statutul de observator în organizaţie. Acesta din urmă a acuzat "marile puteri arogante" că sunt la originea mişcărilor din primăvara arabă după ce înainte au suţinut "regimurile ostile popoarelor în aceste state".
Critic al Occidentului

Vladimir Putin a criticat în luna martie operaţiunea militară occidentală din Libia care a contribuit la căderea colonelului Gaddafi, comparând rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU privind Libia cu "un apel la cruciadă". Rusia şi China nu s-au opus prin veto adoptării acestei rezoluţii, dar au acuzat NATO că au interpretat în mod exagerat termenii săi şi, în consecinţă, au blocat ulterior orice proiect occidental de adoptare a unei rezoluţii privind Siria.

Iranul încearcă de mulţi ani să devină membru cu drepturi depline al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, considerată o contrapondere a influenţei americane.
Din organizaţie fac parte Rusia, China şi patru foste republici sovietice din Asia Centrală (Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan). Obiectivul acestei structuri este amplificarea cooperării diplomatice, militare şi economice dintre statele membre.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.