Pulitzer cu ADN românesc

Pulitzer cu ADN românesc

Steve Făinaru, jurnalist de origine română la „The Washington Post“, a câştigat Premiul Pulitzer pentru un reportaj internaţional despre războiul din Irak. EVZ vă oferă un interviu în exclusivitate cu primul român laureat al prestigioasei distincţii.

Steve Făinaru, jurnalist de origine română la „The Washington Post“, a câştigat Premiul Pulitzer pentru un reportaj internaţional despre războiul din Irak. Jurnalistul a mai abordat subiectul războiului şi în 2004, iar în 2006 i-au fost recunoscute meritele printr-o nominalizare la Premiile Pulitzer.

Steve Făinaru s-a născut în Mountain View, California, şi a urmat cursurile prestigioasei Universităţi de Jurnalism din Missouri. Originile române ale jurnalistului provin de la bunicul din partea tatălui, Harry Făinaru, care a fost diplomat detaşat în Statele Unite în anii ’50 şi care a colaborat cu un cotidian românesc din Detroit. După ce a absolvit facultatea, în 1984, Steve Făinaru s-a dedicat jurnalismului sportiv, colaborând cu publicaţii mai puţin cunoscute din America. A lucrat o perioadă ca redactor sportiv la ziarul „Courant“, apoi s-a mutat în redacţia „Boston Globe“, unde a stat 11 ani. În 2006 s-a alăturat redacţiei ziarului „The Washington Post“, ca reporter sportiv, iar după 2001 a început să abordeze şi altfel de subiecte, printre care războiul din Irak. Bunicul meu era din România, eu nu vorbesc limba EVZ: De ce credeţi că aţi meritat Premiul Pulitzer? Steve Făinaru: Nu ştiu, cred că noi, „The Washington Post“, am încercat să scriem poveşti diferite şi care se refereau la un aspect al războiului despre care nu prea se scrisese, şi cred că am reuşit să surprindem cealaltă faţă a războiului şi să dăm detalii despre situaţia din Irak şi despre cultura de acolo pe care alţii nu le-au dat. Care credeţi că au fost cele mai valoroase articole ale dumneavoastră? Au fost două articole în care cred că am surprins câteva lucruri esenţiale. Unul a fost despre un schimb de focuri în care au fost implicaţi şi oameni de la unul dintre subcontractorii din Irak. Unul dintre angajaţii companiei le-a spus celor din jur că vrea să împuşte pe cineva şi a tras într-un taxi care circula întâmplător prin acea zonă din Bagdad. Cealaltă poveste a fost despre Blackwater, probabil cea mai cunoscută companie subcontractoare din Irak. După un alt schimb de focuri la o televiziune locală din Irak, păzită de oameni de la Blackwater, am făcut reconstituirea acelui incident, am încercat să vedem ce a făcut Departamentul de Stat pentru a afla ce s-a întâmplat şi am descoperit că nu a fost o investigaţie adevărată, ceea ce cred că spune multe despre industria războiului.

În România sunteţi prezentat ca ziarist de origine română. Vă regăsiţi în această descriere? Sunt doar pe sfert român, bunicul meu era din România. Nu vorbesc limba, nici nu ştiu prea multe despre ţara aceasta. Dar am vorbit de multe ori cu fratele meu să venim odată în România. Cred că am putea să facem asta acum şi să ne luăm şi copiii cu noi. Premiul Pulitzer pare ca un basm pentru orice jurnalist... Exact aşa e!

... dar probabil că un câştigător de Pulitzer plăteşte şi un preţ pentru acest premiu. Care a fost preţul plătit de dumneavoastră? Preţul a fost că am stat departe de familie atâta timp şi că le-am provocat atâta îngrijorare pentru siguranţa mea. A fost un preţ scump şi de asta nu mă mai întorc în Irak. Dar se spune că războiul creează dependenţă... Chiar aşa e! Războiul creează dependenţă, am spus şi eu mereu asta, pentru că mi s-a întâmplat şi mie. Dar acum nu mai vreau să mai plătesc preţul acela. Trei ani în Irak, trei ani de riscuri, cred că-mi ajung. Ca să poţi lucra cu succes în Irak, trebuie să-ţi doreşti cu adevărat să fii acolo, iar eu nu mai simt această pasiune.

"Am reuşit să surprind cealaltă faţă a războiului cu detalii despre situaţia din Irak. Războiul creează dependenţă. Trei ani în Irak, trei ani de riscuri, cred că-mi ajung. Ca să poţi lucra cu succes în Irak, trebuie să-ţi doreşti cu adevărat să fii acolo, iar eu nu mai simt această pasiune."- Steve Făinaru, proaspăt laureat al Premiului Pulitzer Fost ziarist sportiv interesat de politică externă Aţi fost mulţi ani ziarist sportiv. Cum aţi ajuns să faceţi investigaţii în zone de conflict? Am simţit nevoia de o schimbare şi a început să mă intereseze politica internaţională. Un lucru a dus la altul, şi aşa am ajuns în Rwanda, în Somalia şi în alte zone. Dar nimic nu se compară cu Irakul! Spuneţi că veţi rămâne departe de zonele de conflict. Pe de altă parte, un Pulitzer vă aduce un alt statut profesional. Doriţi să rămâneţi reporter sau aveţi alte aspiraţii? De ce să am? Îmi place viaţa mea aşa cum e. Îmi place „The Washington Post“ şi îmi place să fiu reporter. De ce să schimb asta pentru o funcţie? E perfect aşa cum e. (A contribuit Floriana Scânteie)

Ne puteți urmări și pe Google News