Adrian Năstase şi Dan Voiculescu au negociat formarea unei noi alianţe electorale PSD-PC. Clujenii nu vor să audă de liste comune cu conservatorii.
Presaţi de trustul media al familiei Voiculescu, liderii PSD vor să se angajeze într-o nouă alianţă electorală cu conservatorii. „Decât să ne toace toată ziua (n.r.- pe posturile de televiziune Antena 1, Antena 2 şi Antena 3), mai bine îi luăm la noi cu orice risc. Şi dacă nu-i luăm noi, îi iau liberalii a doua zi“, a argumentat, ieri, Adrian Năstase, în şedinţa Biroului Permanent al PSD. Decizia cu privire la alianţa cu PC va fi luată mâine la şedinţa Consiliului Naţional. „La Consiliul Naţional va fi luată în discuţie şi politica de parteneriate. Există un dialog cu PC pe tema unei alianţe“, a anunţat, ieri, Marius Lazăr, purtătorul de cuvânt al PSD. Şi conservatorii au confirmat alianţa cu PSD şi se reunesc azi în şedinţa Consiliului Naţional ca să o valideze. Printre social-democraţi există şi adversari ai unei noi alianţe electorale cu PC. Sunt cei care nu au uitat „trădarea“ conservatorilor care, după alegeri, au intrat la guvernare cu PNL şi PD. „Nu cred şi nu susţin o formulă cu liste comune. Sigur, putem să avem un dialog, un parteneriat, dar fiecare cu programul său şi cu candidaţii săi“, a comentat vicepreşedintele PSD, Ioan Rus, liderul grupului de la Cluj.
Năstase, şeful de proiect al alianţei cu PC Artizanul protocolului şi negocierilor cu PC este Adrian Năstase, prieten apropiat al lui Dan Voiculescu. Protocolul care va fi semnat între cele două formaţiuni prevede trei paliere de colaborare. Primul se referă la alegerile locale, unde PSD şi PC vor avea o înţelegere preelectorală. Aceasta prevede sprijinirea reciprocă a unor candidaţi, atât în turul întâi, cât şi în turul II, dar şi formarea de majorităţi în consiliile locale. Al doilea palier se referă la colaborarea parlamentară. Cele două partide au semnat deja un parteneriat. Cel de-al treilea palier, al Protocolului PSD-PC, prevede ca ambele partide să formeze o alianţă politică şi electorală pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Alianţa va presupune ca social-democraţii şi conservatorii să propună pentru parlament candidaţi comuni. Totodată, pentru Preşedinţia României, PSD şi PC vor avea un candidat unic, poziţie pentru care se zbate Adrian Năstase. Ponderea fiecărei formaţiuni pe listele pentru parlament va fi stabilită în funcţie de rezultatele alegerilor locale, mai prevede protocolul. Istoria zbuciumată a colaborării cu Voiculescu PSD şi PC au mai avut un protocol de colaborare electorală şi la alegerile generale din 2000 şi 2004. În urmă cu patru ani, au format alianţa electorală intitulată Uniunea PSD+PUR. Argumentul l-a constituit, la acea vreme, tot trustul de presă al familiei Voiculescu. Social-democraţii le-au acordat atunci 30 de locuri conservatorilor. După alegeri, partidul lui Voiculescu a schimbat barca şi a intrat la guvernare alături de Alianţa PNL-PD. La alegerile din 2000, alianţa dintre PSD şi PUR s-a intitulat Polul Social Democrat. După câştigarea alegerilor, conservatorii au participat la guvernul Năstase, pe care l-au părăsit spre final. Partidul lui Dan Voiculescu a reuşit să intre în parlament doar atunci când a candidat pe listele PSD. VESELIE ÎN PSD Glume cu mătuşa Tamara şi soacra lui Geoană Conducerea PSD nu a reuşit ieri să ajungă la un consens asupra candidaţilor la primăriile de sectoare. Marian Vanghelie a propus „o garnitură de lideri naţionali pentru sectoare“, dar a fost refuzat de cei în cauză. Meciul cel mai disputat a fost pentru împingerea lui Victor Ponta la Primăria Sectorului 3. Acesta a refuzat şi i-a răspuns lui Vanghelie în glumă: „Mariane, du-te tu la 3 contra lui Negoiţă, şi mă duc eu în locul tău la 5, că mai e multă treabă de făcut“. Replica a venit de la Aura Vasile, secretarul executiv al PSD Bucureşti: „Victore, pentru că nu vrei să te baţi, am să spun la toată lumea că eşti un fricos. Ai primit totul pe gratis în partid. Când ai fost făcut şef la TSD aveai carnet de membru de 24 de ore. Îţi spun asta aşa, ca o soră mai mare sau ca o mătuşă“. „Nu, nu mătuşă“, a replicat Ponta speriat de amintirea mătuşii Tamara. Discuţia l-a făcut să roşească pe Adrian Năstase. „Mai bine soacră decât mătuşă“, a aruncat el pisica spre soacra lui Geoană. Pentru că nu s-au înţeles la „centru“.
Marian Vanghelie a păstrat decizia candidaţilor pentru sectoare la nivelul PSD Bucureşti. „Pentru că am fost refuzat, îi voi propune pe Dan Tudorache la 1, Neculai Onţanu la 2, Doru Giugula la 3, Vasile Mihalache la 4, Marian Vanghelie la 5 şi Dan Darabont la 6“, a anunţat şeful PSD Bucureşti. Organizaţia din Capitală a votat aseară în unanimitate lista de candidaţi. Vanghelie a declarat că aceasta nu trebuie validată de Comitetul Executiv, deoarece PSD Bucureşti a fost mandatată în acest sens. Anterior, Adrian Năstase a fost de părere că şi „candidaturile pentru sectoare trebuie validate de Comitetul Executiv“.