În Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, mai mulţi deputaţi din partidele de opoziţie au hotărât să nu participe la dezbaterea OUG nr. 50/2010, astfel că discuţiile au fost din nou amânate.
Aleşii noştri s-au dat iar în stambă, ieri, la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, când au trebuit să voteze trecerea OUG nr. 50/2010, cu privire la creditele populaţiei. Şedinţa a început cu o ceartă, pe motiv că întâlnirea trebuia să aibă loc abia astăzi şi nu ieri.
După un schimb de replici dure între reprezentanţii PNL şi preşedintele comisiei, Viorel Ştefan (PSD), privind modificarea zilei de şedinţă, s-a schimbat subiectul. Membrii comisiei din grupul PNL au găsit un alt motiv pentru a împiedica dezbaterea actului normativ, şi anume amendamentele depuse după termenul-limită.
Astfel că deputaţii PNL au plecat din şedinţă, arătând că fără ei nu se poate îndeplini cvorumul şi, prin urmare, nu se poate vota ordonanţa.
Mai mult, unii dintre de putaţii PNL şi-au motivat plecarea cu o altă întâlnire mai importantă decât aceasta. Replica lui Viorel Ştefan nu s-a lăsat mult aşteptată: "O parte din cei care au plecat spun că vor binele consumatorului, dar pleacă din sală, de la discuţii, şi apoi dau declaraţii pe hol şi spun că ei vor binele populaţiei".
PSD-iştii s-au retras şi ei
La mai puţin de 15 minute după ce ultimul reprezentant al PNL a ieşit din şedinţă, deputaţii PSD au plecat şi ei, în sală rămânând doar unul, preşedintele comisiei.
Petru Lakatos, deputat din partea UDMR, nu a rezistat şi a replicat la plecarea celor din PSD şi PNL: "Mi-e jenă de cei care au venit aici să ne vadă cum discutăm, iar noi spunem - îmi pare rău, nu astăzi".
Au bifat munca, nefăcând nimic
Legat de OUG 50, nu s-a discutat nimic concret pentru că într-adevăr nu s-a îndeplinit cvorumul. Din cei 35 de membri nu au fost prezenţi decât 17, dar acest lucru a fost sesizat abia după o oră de discuţii. Aşa că s-a ajuns la o amânarea a votului, care va avea loc peste alte două săptămâni.
În timpul şedinţei, nu s-a concretizat nimic pentru că unii deputaţi s-au cramponat în formulări de genul: "Ordonanţa se aplică tuturor creditelor, cu excepţia...".
Şi a început teoria chibritului: "Sunt toate sau nu sunt toate? Cum ar trebui să formulăm? Este corectă sau nu exprimarea?".
O altă lovitură a venit şi din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care, aparent, nu vrea ca băncile să sufere prejudicii prea mari din cauza aplicării extinse a Directivei Europene. Legislaţia europeană prevede ca băncile să nu mai aplice diverse comisioane, dar numai la creditele noi. ANPC, iniţiatorul OUG 50/2010, a extins normele impuse prin directivă şi asupra creditelor în derulare. Şeful ANPC a anunţat că e dispus să susţină proiectul chiar şi în faţa comisarilor europeni. "Mi-e jenă de cei care au venit astăzi, aici, să ne vadă cum discutăm, iar noi spunem - ne pare rău, astăzi nu." PETRU LAKATOS, deputat UDMR
CRONOLOGIE
Itinerarul unei ordonanţe contestate
- Pe 21 iunie a acestui an a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010, cu privire la creditele românilor. De la această dată, băncile au avut 90 de zile pentru a-şi anunţa clienţii că trebuie semnate un set de acte adiţionale la contractele de credit.
- După ce a trecut de Senat, fără modificări, Legea pentru aprobarea OUG 50 a intrat în comisiile din Camera Deputaţilor. Pe 22 septembrie actul a fost avizat de Comisia juridică.
- La începutul lunii octombrie, actul normativ a trecut şi de Comisia de politici economice. De mai bine de două săptămâni, actul normativ s-a împotmolit la Comisia pentru buget. O nouă dezbatere va avea loc abia peste două săptămâni.