Potrivit rezultatelor parţiale oficiale ale BEC, prezentate astăzi, la ora 18:00, după numărarea a 99,62% din voturi, social-democraţii se pot bucura din nou de victorie. Diferenţa este însă foarte mică şi, până la finalizarea numărătorii, se poate întâmpla orice.
Astfel, PSD+PC a obţinut 33,09% din voturi, PD-L 32,34%, PNL-18,57% şi UDMR - 6,18% la Camera Deputaţilor. La Senat, rezultatele îi indică din nou drept câştigători pe social-democraţi cu 34,12% din voturi, PD-L a obţinut 33, 57%, PNL- 18,75%, iar UDMR 6,41%.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:10
Cifrele de la ora 14:00 arată că, la Camera Deputaţilor, PSD+PC a obţinut 33% din voturi, PD-L 32,57%, PNL-18,32% şi UDMR - 6,29%. La Senat, rezultatele îi indică din nou drept câştigători pe social-democraţi, cu 33,9% din voturi, în timp ce PD-L a obţinut 33, 79%, PNL- 18,09%, iar UDMR 6,54%.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:10
Primele rezultate oficiale, după centralizarea a 71,06% din voturile exprimate, au reflectat o schimbare majoră faţă de situaţia de aseară. Potrivit numărătorii BEC, de la ora 10:00, PD-L a obţinut mai multe voturi decât PSD, infirmând astfel ambele exit-poll-uri realizate aseară. Rezultate oficiale: Camera Deputatilor: PDL-33,39%, PSD-32,51%, PNL-18,1%, UDMR-6,2%. Senat: PDL-34,67 PSD-33,36%, PNL-18,18%, UDMR-6,4%. Foştii parteneri din Alianţa D.A. au, astfel, suficiente voturi pentru a forma, din nou, o majoritate de guvernare.
Pesediştii nu par descumpăniţi de acest nou scor. "S-au numărat toate voturile din Bucureşti (n.r. - fieful liberal.democraţilor), nu şi la ţară. Aşteptaţi să se numere toate voturile şi veţi vedea că tot noi vom câştiga", şi-a liniştit Mircea Geoană, de dimineaţă, susţinătorii.
Rămâi pe evz.ro şi află care sunt rezultatele finale. Următoarea estimare, în jurul orei 14:00.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 10:00
Cu 36% la Camera Deputaţilor şi 35,7% la Senat, PSD+PC a fost anunţat că a câştigat primele alegeri parlamentare desfăşurate în sistem uninominal. Potrivit exit-pollurilor, pe locurile următoare s-au clasat PDL, cu 30,8% la Cameră şi 31,7% la Senat, şi PNL, cu 20,4% la Cameră şi 19,8 la Senat. Situaţia a fost răsturnată în această dimineaţă, când au fost făcute publice primele rezultate oficiale.
Scrutinul a fost dominat de absenteism. La închiderea urnelor, 39,2% dintre alegători veniseră la vot. Aseară, rezultatele au fost aşteptate cu sufletul la gură de toţi politicienii.
Uralele victoriei au izbucnit în tabăra PSD, odată cu rezultatele exit-pollului Insomar. La PDL, atmosfera era reţinută. PNL a primit şi el cu o bucurie temperată estimările de la urne. Emoţii au fost şi la UDMR, care este creditat cu 6,7% în ambele Camere. PRM şi PNG sunt cotate sub pragul de intrare în parlament, de 5%.
PDL se întoarce către o nouă alianţă cu PNL
Imediat după anunţarea exit-pollurilor, Emil Boc a decretat că dreapta a câştigat alegerile. Liberalii vor ca viitoarea guvernare să se concentreze în jurul PNL. Cu PSD câştigător în exitpolluri, PDL pregăteşte terenul pentru negocierile cu PNL.
Pentru PSD, singura opţiune este o guvernare cu liberalii. O discuţie între cele două partide va avea loc mâine, PNL solicitând deja şefia guvernului. Victoria PSD a fost ştirbită de certurile care au izbucnit la vârful partidului imediat după anunţarea rezultatelor.
Vadim şi Becali zgârie la uşa parlamentului
PRM şi PNG nu au reuşit, potrivit estimărilor Insomar, să depăşească pragul electoral de 5%, care le-ar fi asigurat intrarea în parlament. Partidul lui Corneliu Vadim Tudor a obţinut 3% la Camera Deputaţilor şi 3,1% la Senat, iar formaţiunea condusă de Gigi Becali, 2,1% la Cameră şi 2% la Senat. Vadim a acuzat faptul că rezultatele sunt „mincinoase“ şi a anunţat că va sesiza BEC în cazul „fraudelor electorale mari de la alegerile parlamentare“.
EDITORIALUL EVZ: Un coşmar: guvernarea PSD Ioana Lupea: „PSD nu se va da în lături de la nicio cheltuială din banii statului pentru a-l învinge pe Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale“.
Absenteismul a câştigat primele uninominale
Alegătorii nu s-au înghesuit ieri la vot, cu trei ore înainte de închiderea urnelor, rata prezenţei fiind de doar 34,48%.
Dacă, în urmă cu 18 ani, la primele alegeri libere s-au prezentat la urne peste 85% dintre electori, la scrutinul de ieri numărul participanţilor la vot s-a redus semnificativ. În Pantelimon, un vot PDL a fost plătit cu 20 de lei
Susţinători ai partidului „portocaliu“ i-au dus pe alegători cu duba la urne. În oraşul Pantelimon, mai mulţi susţinători ai PDL au transportat toată ziua votanţi la urne cu o dubă albă. Şi pentru că nimic în viaţă nu e gratis, le-au împărţit, generos, câte 20 de lei, ca să voteze „cum trebuie“.
La PSD au răsunat acordurile victoriei
Fără rezultatele alegerilor, social-democraţii s-au chinuit toată ziua să pună la punct lansarea „revoluţiei roşii“ promise de şeful lor de partid.
Muzici occidentale, majoritatea de voie bună, răsunau ieri după-amiază în curtea sediului PSD de pe bulevardul Kiseleff din Capitală, în aşteptarea unui discurs victorios.
Voluntari - bileţele otrăvite şi pomeni cu peşte
În localitatea de la marginea Bucureştiului, alegerile s-au derulat pe principiul: „Dacă nu poţi să-i convingi, zăpăceşte-i!“
Bileţele otrăvite şi peşte la caserolă, „scăldate“ în fumul de la ţeava de eşapament a autobuzelor publice, „detaşate“ de primarul Florentin Pandele pentru transportul gratuit către secţiile de votare.
VRANCEA: Lider local al PDL, acuzat de fraudă şi amendat de poliţie
CONSTANŢA: 100 de lei, preţul unui vot pentru PNL la Năvodari
JILAVA-CIOROGÂRLA: Lemnele de foc şi „turismul“ cu autobuzul au ridicat cota PNL în bârlogul din Ilfov
MIZIL: Exces de zel pentru victoria lui Năstase
CIOFLICENI: Tăriceanu, în rolul omului din popor
HUNEDOARA: Vot din reflex
VALEA PRAHOVEI: Bucureştenii au ales pârtiile şi derdeluşurile
PETRILA: Ortacii, cu gândul la locuri de muncă
BANATUL SÂRBESC: La fasole cu cârnaţi - înainte, la vot - înapoi
MĂRĂŞEŞTI: Mitrea vrea 100%
MUREŞ: Marko a votat pentru solidaritate
DĂBULENI: Geoană vrea „o schimbare din temelii“
VEDEŢI ŞI "Bucureştenii au votat cu PD-L"