Proteze pentru genunchi rezistente 25 de ani

Proteze pentru genunchi rezistente 25 de ani

Doctorii de la Spitalul Colentina din Bucureşti au implantat, ieri, două proteze de genunchi cu o durată de viaţă de aproape trei ori mai mare decât cele clasice.

Două proteze totale de genunchi, realizate din materiale cu risc mic de respingere, au fost puse ieri unui bărbat de 57 de ani şi unei femei de 59 de ani de medicii de la Spitalul Colentina din Bucureşti, în premieră pe ţară. Faţă de protezele care se folosesc în prezent în România, cele noi au o durată de viaţă de 25 de ani, riscul de respingere este foarte mic şi sunt concepute separat pentru genunchiul drept şi cel stâng.

Spitalul Colentina a achiziţionat zece astfel de proteze, care urmează să fie implantate anul acesta. O proteză costă 12.500 de lei, iar fondurile sunt acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în cadrul programelor de protezare. Aliaj de 5.000 de ori mai rezistent Tehnica de implantare a protezei este asemănătoare cu cea a protezelor obişnuite. Diferenţa o face materialul din care este făcută aceasta. „Proteza este din oxinium, compus din zirconiu şi niobium. Suprafaţa protezei este din ceramică. Aceste proprietăţi măresc durata de viaţă a protezei la 25 de ani, faţă de 10, cât au celelalte.

Practic, rezistenţa aliajului este de 5.000 de ori mai mare decât la alte proteze. Procentul de nichel este de 1.000 de ori mai mic decât la cele convenţionale şi, de aceea, sunt acceptate şi de pacienţii care aveau alergie la acest material“, explică Marius Niculescu, medic primar ortopedie-traumatologie la Spitalul Colentina.

Pentru că proteza se pune persoanelor cu vârsta de cel puţin 55 de ani, bolnavul o va purta practic toată viaţa, fără să mai fie nevoit să suporte o altă operaţie. Protezele totale de genunchi sunt recomandate pacienţilor cu artroză în stadiu avansat la nivelul genunchilor, boală care îi împiedică pe bolnavi să meargă şi care le dă dureri insuportabile. Pacienţii pot merge la două zile de la intervenţie Recuperarea după operaţie se face în două săptămâni. Pacientul poate merge la două-trei zile după intervenţie, cu ajutorul unui cadru, iar timp de două săptămâni trebuie să urmeze un program de gimnastică medicală sub supravegherea medicilor. Intervenţia chirurgicală durează o oră şi jumătate şi se face cu anestezie rahidiană (în coloana vertebrală).

O proteză costă 12.500 de lei, de trei ori mai scumpă decât celelalte modele, iar preţul este suportat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Spitalul Colentina a achiziţionat zece astfel de proteze care vor fi implantate anul acesta.

Pentru a acoperi necesarul, numai în Spitalul Colentina ar mai fi nevoie de cel puţin 200 de proteze. În SUA şi Europa, aceste dispozitive se folosesc de aproximativ zece ani. SFARŞIT DE SUFERINŢĂ „Mă săturasem de atâtea dureri“ Maria Drecea (59 de ani) este unul dintre cei doi pacienţi cărora li s-a implantat ieri o proteză totală de genunchi, la piciorul stâng. De 12 ani, femeia suferă de artroză, boală care îi dă zilnic dureri, nu-i permite să-şi întindă piciorul şi să meargă fără să se sprijine de cadru. „Mă săturasem de atâtea dureri. Iarna trecută m-am operat la piciorul drept şi a trebuit să mă sprijin pe stângul, motiv pentru care l-am «strâmbat»“, a mărturisit emoţionată femeia înainte de intervenţie. Cu câteva ore înainte să intre în sala de operaţie de la Spitalul Colentina, Maria era optimistă. Medicii i-au spus că, după intervenţie, chinurile ei vor lua sfârşit. „Nu aş fi avut bani să cumpăr proteza“, spune femeia, mulţumită că e printre primii români cărora li se pune gratuit o astfel de proteză performantă.

Ne puteți urmări și pe Google News