În secvenţele filmate, cele două femei, care îşi spun „Niqabitches”, trec pe lângă mai multe clădiri guvernamentale, inclusiv prin faţa Ministerului Imigraţiei şi Identităţii Naţionale, unde sunt abordate de poliţişti. În vreme ce un om al legii le cere să părăsească locul, o poliţistă se declară încântată de demersul tinerelor şi chiar face fotografii cu telefonul mobil.

Plimbarea celor două tinere în neobişnuita costumaţie stârneşte de altfel curiozitatea şi admiraţia tuturor trecătorilor.

Filmul a fost postat pe net şi a fost vizionat deja de zeci de mii de persoane. Într-o opinie publicată de site-ul de ştiri „rue89”, cele două tinere care au preferat să îşi păstreze anonimatul , au explicat demersul. „Nu am căutat să atacăm sau să degradăm imaginea musulmanilor fundamentalişti, ci mai degrabă să îi interpelăm pe politicienii care au votat pentru această lege, pe care o considerăm în mod clar neconstituţională.

„Se pare că rolul statului a devenit acela de a ne dicta ce să purtăm (ca şi cum nu ar avea alte lucruri mai importante de făcut”, au precizat cele două tinere, care, potrivit propriilor informaţii, studiază ştiinţe politice şi comunicare.

O lege controversată

La jumătatea lunii septembrie, parlamentul francez a adoptat definitiv proiectul de lege care interzice portul vălului islamic integral în spaţiul public. Textul de lege nu vizează în mod expres vălul integral, ci „acoperirea feţei în spaţiul public”, adică pe străzi, în parcuri, în mijloacele de transport, în restaurante, în cafenele, precum şi în locurile dedicate serviciilor publice (primării, şcoli, spitale, instituţii etc).

Astfel, legea interzice (după şase luni de zile de la intrarea în vigoare, în care femeilor li se vor explica aceste reguli) vălurile islamice denumite niqab (care nu lasă la vedere decât ochii) şi burqa (ce acoperă în totalitate faţa). Amenda pentru nerespectarea legii este de 150 de euro şi / sau cursuri de cultură civică.

Orice persoană care obligă o femeie să poarte vălul va risca un an de închisoare şi 30.000 de euro amendă.