Evenimentul Zilei > Politica > Propunerea AEP pentru introducerea votului electronic. Ce a declarat președintele instituției
Propunerea AEP pentru introducerea votului electronic. Ce a declarat președintele instituției

Propunerea AEP pentru introducerea votului electronic. Ce a declarat președintele instituției

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, propune să aibă loc o întâlnire în care să se discute despre introducerea votului electronic prin corespondență și eliminarea din secțiile de votare a listelor electorale tipărite, până la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Discuția ar urma să fie purtată într-un grup de lucru, la care să participe reprezentanţi ai instituţiilor care se ocupă de organizarea alegerilor și care asigură securitatea cibernetică şi protecţia datelor cu caracter personal. Scopul este de a indentifica soluțiile de eficientizare a procesului prin care trebuie să treacă orice cetățean atunci când votează. 

Cu o zi în urmă, la sediul AEP, au fost prezenți delegați ai Autorităţii Electorale Permanente, Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrului Naţional Cyberint (CNC) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). AEP a informat că dialogul s-a axat pe modul în care s-a desfășurat votul de duminică pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum.

„Preşedintele AEP a informat cu privire la numărul solicitărilor telefonice şi electronice din ziua alegerilor şi la modul eficient în care au fost comunicate informaţiile solicitate. Totodată, a făcut referire la funcţionarea în parametri normali a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal în ziua votării. Directorul general al Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional a subliniat că nu s-au înregistrat evenimente semnificative care să afecteze infrastructura informaţională şi a reiterat faptul că repartizarea mandatelor va fi efectuată după colectarea datelor finale de pe o staţie-computer securizată şi certificată de CERT-RO”, potrivit comunicatului de presă.

Membrii MAE, prezenți la întrunire, au atras atenția asupra unor tentative de dezinformare privind procesul electoral, care au fost combătute imediat și nu au generat „efecte nocive la scară largă”.

„Ceilalţi participanţi la întâlnire au precizat că instituţiile pe care le reprezintă nu au întâmpinat dificultăţi care să fi împiedicat exercitarea în condiţii normale a atribuţiilor ce le revin. Din concluziile grupului de lucru a reieşit faptul că cele două scrutine s-au desfăşurat cu succes şi fără incidente majore, iar colaborarea interinstituţională a fost eficientă", conform sursei citate.