„Promovarea grătarului dăunează grav agroturismului”

„Promovarea grătarului dăunează grav agroturismului”

Administratorii agropensiunilor din judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj preferă să se descurce pe cont propriu şi nu s-au înscris în programul „Vacanţe la ţară”.

Dincolo de birocraţia excesivă, administratorii se plâng de controalele autorităţilor. Inspectorii le caută nod în papură şi verifică mult mai des pensiunile promovate, comparativ cu cele despre care nu poţi găsi nicio referinţă în presă sau pe internet, spun administratorii.

De aceea, preferă să se promoveze prin intermediul clienţilor, care îi recomandă cunoscuţilor, în loc să plătească bani pentru a-şi posta anunţuri pe pagini de internet sau să le publice în presă.

„Administratorii renunţă la promovare pentru a nu fi în prima linie la verificările Gărzii Financiare, a SANEPID-ului. Pentru că obţinerea avizelor este foarte costisitoare, comparativ cu alte state, în care se poate trăi din agroturism, mulţi preferă să lucreze la negru”, mărturişeşte Ioana Tamaş, reprezentanta ANTREC din Bistriţa Năsăud.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, filiala din acest judeţ a asociaţiei nici nu mai funcţionează conform statutului. La început au fost numeroşi membri, însă aceştia s-au retras treptat, deoarece se aşteptau ca, odată deveniţi membri ai ANTREC, să aibă un număr foarte mare de turişti. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Acum, câţiva administratori încearcă să se reorganizeze şi există speranţa ca turiştii să poată petrece anul viitor „Vacanţe la ţară” şi în agropensiunile din Bistriţa Năsăud.

În prezent, pensiunile mai mici afişează tarife de 50 de lei pe cameră, iar în cele mai mari tarifele pot urca şi la 120 de lei pe cameră. Călărie la poarta Apusenilor

Nici în judeţul Cluj situaţia nu este mai bună. O singură pensiune, „La Mesteceni”, oferă pachete turistice în cadrul programului. Însă, spune Ioana Tamaş, care îi reprezintă şi pe membrii ANTREC din judeţul Cluj, lucrurile se vor îmbunătăţi în viitor.

Mai precis, şase administratori care au pensiuni la poarta Apusenilor vor să ofere pachete turistice integrate. De la drumeţii în pădurile care acoperă munţii, la saună sau călărie, turiştii vor avea parte de activităţi care îi relaxeze şi să îi binedispună, spune Ioana Tamaş.

„Sperăm ca la anul să avem un program frumos în Munţii Apuseni, cu 6 pensiuni. Până acum nu le-am putut pune în practică şi din cauza infrastructurii”, ne-a declarat Ioana Tamaş. Din pachet nu vor lipsi nici mâncărurile tradiţionale, mai sune reprezentanta ANTREC.

Însă, ca şi în cazul altor locuri frumoase din ţară, turiştii nu ştiu să respecte natura. Grătarele puse la marginea pădurii sau chiar în poieniţe nu sunt tocmai o carte de vizită care să îi impresioneze pe turiştii români şi, cu atât mai puţin, pe cei străini.

România este statul european care a înregistrat în 2009 cel mai mic număr de turişti străini, potrivit statiscilor oficiale europene.