Cele două state au semnat deja un contract de vânzare de armament care ar avea ca scop blocarea contrucţiei gazoductului, potrivit unor analişti citaţi de publicaţia „Kommersant“, preluată de Mediafax.

Contractul privind vânzarea a şase lansatoare de rachetă de tip BM-30 Smerci (Tornado), provenind de la producătorul rus de arme Motoviliha, ar putea fi legat de negocierile pe tema proiectului unei conducte caspice.

Conform unei surse din cadrul Motoviliha, două lansatoare de tip Smerci cu o rază de acţiune de 90 de kilometri vor fi livrate anul acesta, restul urmând să ajungă în Turkmenistan în 2009. Toată această afacere s-ar putea ridica la o sumă de până la 70 de milioane de dolari.

Acesta este primul contract major de colaborare tehnicomilitară ruso-turkmen şi cel mai valoros cu statul din Asia Centrală din ultimii zece ani. Moscova şi Aşhabad nu au implementat niciun proiect major de cooperare tehnico-militară din 1998 întrucât Turkmenistanul a încercat să coopereze cu NATO şi a achiziţionat câteva vase de patrulare de la Iran.

Kremlinul a pregătit terenul

În primăvară, preşedintele rus de la acea vreme Vladimir Putin a negociat o cooperare tehnico-militară, odată cu acorduri energetice, cu noul preşedinte turkmen Gurbanguli Berdimuhammedov, convingând Aşhabad şi Astana să construiască o conductă de gaz caspic către Rusia, via Kazahstan.
 
Declaraţia a fost semnată la 12 mai 2007, iar construcţia este programată să înceapă în perioada iulie-decembrie 2008. Deşi Moscova mizează serios pe proiectul care îi va permite să controleze exporturile de hidrocarburi către Europa, continuă să se confrunte cu o competiţie puternică din partea Washingtonului şi a Bruxelles-ului. Din februarie 2007, când Berdimuhammedov a fost ales preşedinte, atât SUA, cât şi UE s-au oferit să plătească mai mult pentru gazul Turkmenistanului.
 
Fondatorul şi directorul companiei East European Gas Analysis, specializată în analize de eficienţă ale proiectelor referitoare la exploatarea gazului în fosta URSS, Mihail Korşemkin, a declarat că naţiunile din Asia Centrală consideră mai profitabil proiectul Nabucco. Aceasta pentru că, spre deosebire de proiectul rus, vor obţine gratuit construirea conductei.

Acordul Smerci ar putea fi un alt stimulent din partea Moscovei pentru a convinge Turkmenistanul să renunţe la orice angajament pe termen lung privind construirea conductei Nabucco sponsorizată de Uniunea Europeană, menită să ocolească Rusia, optând pentru cea caspică.
 
În condiţiile în care Moscova negociază construirea conductei cu Aşhabad, directorul adjunct al Centrului pentru Analize Strategice şi Tehnologii din Moscova, Konstantin Makienko, a declarat că „preţul contractului Smerci ar putea fi sub valoarea de piaţă“.