Bucureştenii s-ar putea relaxa vara pe mici spaţii verzi care să înlocuiască actualul beton pe malurile Dâmboviţei.
Sau ar putea bate mingea la un coş de baschet instalat pe un stâlp de iluminat. De ce nu, şi-ar putea petrece timpul liber chiar în faţa blocului, pe actualul spaţiu verde îngrădit şi plin de noroi, în care îşi fac veacul maidanezii. Sunt doar câteva din „ideile mici pentru un oraş mare“, gândite de un grup de arhitecţi bucureşteni, în viziunea cărora spaţiul public nefolosit poate fi redat bucureştenilor prin investiţii reduse. 16 astfel de proiecte au fost expuse de revista „Arhitectura“ ieri, la Muzeul Ţăranului, în cadrul Bienalei de Arhitectură în 2008.
Unul dintre cele mai avansate proiecte, intitulat „Podul Mogoşoaiei“, prevede crearea unui trotuar modular din lemn de-a lungul Căii Victoriei, care să-i ajute pe pietoni să traverseze în mod firesc zona dintre Hotelul Hilton şi Biserica Kretzulescu. „Bucureştiul de azi e un oraş al gărduleţelor, al popicelor de parcare... ne mişcăm între plăcuţe cu «Nu călcaţi iarba!» şi «Parcare cu plat㻓, comentează arhitectul bucureştean Justin Baroncea.
În opinia sa, apetitul edililor pentru spaţii verzi cu panseluţe şi monumente înconjurate de garduri refuză bucureştenilor accesul firesc la spaţiul public.