PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Reguli de păstrare a peştelui proaspăt
- Adam Popescu
- 12 august 2008, 03:00
Vă răspunde Prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Nicoleta, Bucureşti: Cum trebuie păstrat peştele după ce a fost cumpărat sau prins, ca să nu se strice? Poate fi alergen? Peştele poate fi foarte alergen din cauza histaminelor pe care le are în compoziţie. Foarte periculoşi sunt peştii precum scrumbia, heringul sau tonul. Ca să vă asiguraţi că peştele este proaspăt trebuie să vă uitaţi la ochi şi la branhii: ochii trebuie să fie strălucitori. Dacă atunci când apăsaţi pe un peşte degetul vă rămâne înfundat înseamnă că este vechi. Dacă aţi cumpărat peşte care nu a fost viscerat (are maţe), acesta trebuie curăţat imediat şi pus la frigider sau preparat (preferabil ar fi să fie pregătit imediat). Dacă este vorba despre peşte care a fost congelat, este bine ca decongelarea să se facă în frigider şi nu în afara lui (să fie pus de seara până dimineaţa în compartimentul de refrigerare). Aceleaşi reguli se aplică şi în cazul scoicilor sau al altor produse din mare.
Mioara Coman, 34 de ani, Craiova: Am un copil în vârstă de 1 an care este foarte mâncăcios. În perioada asta mănâncă foarte mult pepene, porumb, pâine. Care sunt limitele la un copil aşa de mic? Puteţi să-i daţi copilului dumneavoastră din belşug legume şi fructe, însă nu-i daţi produse de tip fast-food, zaharoase sau margarine. În privinţa pepenelui nu trebuie să vă faceţi griji, în proporţie de 95 la sută, pepenele roşu conţine apă, foarte puţin zahăr, este diuretic, curăţă rinichii, iar de la pepene copilul nu se îngraşă.
În ceea ce priveşte pâinea, vă recomand să fiţi atentă la cantitatea pe care o mănâncă şi să-i daţi doar câteva feliuţe pe zi. Încercaţi să-i daţi pâine din măciniş integral, care nu are conservanţi sau caramel (fiţi foarte atentă la etichetă). Sunt produse care au în compoziţie făină albă şi făină de malţ, care conţine caramel. Nici acest tip de pâine nu vi-l recomand.
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail viata@evz.ro sau la adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Viaţa.