PROFESORUL DE NUTRITIE: Prajiti alimentele in ulei de palmier nehidrogenat
- Adam Popescu
- 13 februarie 2007, 02:00
Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Ioana Cristea: Fetita mea de 10 ani mananca foarte multi cartofi prajiti. Este foarte mofturoasa la mancare, insa cartofii (doar cei prajiti) sunt printre putinele alimente pe care le consuma fara sa ma rog de ea. In ce cantitati ar trebui sa-i dau cartofi prajiti fara a-i pune in pericol sanatatea?„Incercati sa-i explicati ca acesti cartofi nu sunt foarte sanatosi. Nu-i interziceti dintr-o data sa manance un aliment care-i place, insa incercati sa-i dati cantitati cat mai mici. Pentru ca riscurile asupra sanatatii sa scada, prajiti cartofii in uleiuri rezistente la prajit, cum sunt cele de palmier nehidrogenate (nu se folosesc la salate). Aceste uleiuri au punct de fum la 230 de grade, pe cand altele au punct de fum la 170 de grade. Problema pentru sanatate o reprezinta de fapt compusii care rezulta din incalzire, foarte toxici pentru organism.”
Dana: Este adevarat ca usturoiul si ceapa scad tensiunea? „Intr-adevar, usturoiul si ceapa sunt bune pentru hipertensivi, deoarece scad tensiunea si colesterolul. Ambele contin substante puternic antioxidante. Inainte chiar se obisnuia sa se caleasca ceapa in untura topita, pentru a impiedica oxidarea grasimii. In stare cruda, ceapa si usturoiul mai au niste compusi care omoara virusii. Ceapa este buna doar daca este mai putin tratata termic, sa nu fie prajita pana se innegreste. Cea mai buna ceapa este cea cruda, in salata. Cei care au sensibilitati gastrice si nu suporta usturoiul sau ceapa, pot sa le marunteasca si sa le inghita. Pentru a scapa de miros, puteti mesteca patrunjel. La hipotensivi, cantitatea consumata depinde de reactia lor. In plus, ar trebui sa-si controleze tensiunea sa vada ce cantitate pot consuma, deoarece raspunsul organismului este diferit de la persoana la persoana”.