PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Mâncarea gătită dă o stare de moleşeală

PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Mâncarea gătită dă o stare de moleşeală

Vă răspunde prof.dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Carmen, 34 ani: Există anumite alimente care îmi pot da energie? Mă simt lipsită de energie şi nu am chef de nimic dacă mănânc o perioadă mai lungă mâncare gătită. Nu este deloc suprinzător ce ţi se întâmplă. Ai o capacitate mai mare de introspecţie şi ţi-ai dat seama că te simţi fără vlagă din cauza alimentelor. Explicaţia este că alimentele prelucrate termic nu mai conţin enzime active (care sunt cele mai importante componente ale alimentelor) şi au degradate sau inactivate o mare parte din vitamine, săruri minerale, zaharuri şi proteine. Alimentele „moarte“ nu dau această stare de letargie dacă le combinăm cu alimente vii.

Îţi recomand zilnic cinci-nouă porţii de alimente crude, cum ar fi legumele sau fructele. De exemplu, o porţie înseamnă un măr sau o salată de legume, o banană sau o portocală. De la o anumită vârstă, necesităţile pentru proteine animale scad şi ar trebui să reducem consumul de carne. Dacă, de regulă, caloriile din proteinele din carne ar trebui să reprezinte aproximativ 30% din necesarul zilnic, pe măsură ce înaintezi în vârstă ar trebui să fie de 10-15%. Restul trebuie să fie de origine vegetală, din leguminoase (fasole, mazăre) sau nucifere (alune, nuci, sâmburi de dovleac nepră jiţi).

Ca un sfat suplimentar, de două ori pe săptămână să mănânci un peşte bun, proaspăt, iar o dată pe săptămănă poţi consuma sardine în ulei, dar de bună calitate (orientează-te după preţ). Să nu mănânci mezeluri (produse din carne prelucrată), deoarece sunt injectate cu tot felul de aditivi alimentari. Să-ţi faci un obicei să nu mănânci produse de patiserie, cofetărie, snacksuri şi să nu bei băuturi îndulcite, carbogazoase. Să-ţi faci multe salate şi să le mănânci înaintea cărnii, deoarece legumele pregătesc sucurile gastrice şi carnea se va digera mai uşor. Îţi recomand să mănânci fructele între mese, fiind astfel absorbite şi mai bine.

Ne puteți urmări și pe Google News