Evenimentul Zilei > Actualitate > Profesorii se revoltă. Vor să dea statul în judecată. „Este o încălcare flagrantă a legislației”
Profesorii se revoltă. Vor să dea statul în judecată. „Este o încălcare flagrantă a legislației”

Profesorii se revoltă. Vor să dea statul în judecată. „Este o încălcare flagrantă a legislației”

Liderii sindicatelor de învățământ acuză eșecul campaniei de vaccinare în România și critică dur autoritățile statului. Anunțul premierului în legătură cu faptul că profesorii care nu își permit să se testeze se pot vaccina gratuit a stârnit reacții acide în rândul cadrelor didactice, care au început să amenințe cu procese în cazul în care vor fi obligați să se testeze pe banii lor.

Profesorii reacționează după anunțul premierului Florin Cîțu, în legătură cu vaccinarea gratuită pentru profesorii care nu își permit din punct de vedere financiar să se testeze. Poziția prim-ministrului a revoltat cadrele didactice, care au amenințat cu procese în cazul în care vor fi obligate să se testeze pe banii lor.

Profesorii nu vor plăti pentru eșecul campaniei de vaccinare

Cornelia Popa Stavris, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ spune că guvernul comite o încălcare flagrantă a legislației privind asigurarea sănătății și securității în muncă. Reprezentanta cadrelor didactice din învățământ are un mesaj pentru autorități – profesorii nu vor plăti pentru eșecul campaniei de vaccinare.

„Ceea ce a spus domnul Cîţu, premierul României, este o încălcare flagrantă a legislației privind asigurarea sănătății și securității în muncă. Pentru că atât vaccinarea, cât și testarea reprezintă o măsură pentru sănătatea securitatea și igienă în muncă așa cum este prevăzut în Legea 319/ 2006 în Codul Muncii, în contractul colectiv la nivel de sector activitate învățământ preuniversitar și se spune foarte clar că nicio astfel de măsură nu trebuie să comporte în nicio situație obligații financiare pentru lucrători”, a explicat Cornelia Popa Stavris.

„Vom statul în judecată fără nicio discuție”

Reprezentanta sindicatului amintit a precizat că profesorii vor da statul român în judecată, „fără nicio discuție”, dacă aceștia vor fi obligați să se testeze pe proprii bani. „Vom statul în judecată fără nicio discuție pentru că este o încălcare gravă a libertăților și opțiunii angajaților din învățământ de a alege să se vaccineze, să se testeze. Angajatorul trebuie să își facă obligația până la capăt față de lucrătorii săi.

Aducem la cunoștință opiniei publice că domeniul educației este la vârf cu procentul și depășește chiar obiectivul pe care Guvernul României şi l-a asumat. Guvernul României și-a asumat în martie 2021 obligația de a vaccina 70% din populație. Faptul că acest obiectiv nu a fost implementat, nu a fost asumat total fără măsuri de convingere, de lămurire, nu a avut clar indicatori specifici pentru realizarea acestui obiectiv, a condus la un eșec a acestei campanii de vaccinare.

În învățământ, în acest moment, avem un procent de peste 60% personal angajat vaccinat şi în rest persoane care nu se pot vaccina ca urmare a anumitor afecțiuni care nu permit vaccinarea şi alții care au făcut de curând COVID-19, deci nu este nevoie deoarece au anticorpi.

Considerăm că măsura cea mai importantă este aceea de a asigura igiena, testarea – atât a elevilor, cât şi a profesorilor și angajaților din învățământ -, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de calm, cu toate condițiile asigurate pentru bunăstarea intelectuală a copiilor şi starea de bine a tuturor”, a spus Cornelia Popa Stavris, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, la Antena 3.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: