Toţi avem temeri dar, în situaţia în care această frică afectează calitatea vieţii noastre şi a celor din jur, devine fobie. Aceasta este o teamă inexplicabilă (în aparenţă), iraţională, ilogică, faţă de o situaţie, o acţiune posibilă sau un element specific – uman, animal, obiect etc.

Persoanele care suferă de o anumita fobie se panichează deseori doar la anticiparea situaţiei stresante sau doar la gândul că ar putea fi puse faţă în faţă cu aceasta.

De exemplu, pare rezonabil să te temi de şerpi, dar cum ar fi să fie cineva terifiat de molii, lăcuste sau chiar căţeluşi? Acest program o urmăreşte pe Robin Zasio, psiholog la Centrul de tratament al anxietăţii din Sacramento, care ajută copii şi adulţi disperaţi să-şi înfrunte fobiile extreme, devenite adesea atât de intense încât le transformă întrun infern viaţa de zi cu zi. Printre pacienţii săi se numără Luann, care se teme atât de mult de păsări, încât nici măcar nu poate ieşi în aer liber cu familia ei, sau Seth care, după o întâlnire traumatizantă cu un şarpe în copilărie, a devenit practic prizonier în propria locuinţă.

Dr. Zasio se străduieşte să-i ajute pe aceşti oameni să recapete controlul asupra vieţii lor, şi să înfrunte cele mai cumplite coşmaruri.

Efectele fobiilor

De 16 ani, Robin Zasio se ocupă de pacienţii cu fobii extreme. Deşi iniţial a ales psihologia criminalistică, Zasio a ajuns, prin-tr-o întâmplare, să trateze fobii extreme. Astfel, a avut de-a face cu oameni care, de multe ori, se tem de lucruri care nici măcar nu există în preajma lor, dar care le controlează vieţile. A acceptat să apară în această serie la Animal Planet pentru că nimeni din televiziune, până acum, nu s-a gândit că acest tip de teamă există şi că influenţează în mod negativ vieţile multor oameni.

În activitatatea sa, psihologul a avut de-a face cu cazuri atât de grave, încât panica aceea incontrolabilă a dus chiar la paralizie de moment.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OL6AQrd_Ugc?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>