Producătorii de energie, grupaţi în două companii

Producătorii de energie, grupaţi în două companii

Guvernul ne promite că prin restructurarea sectorului vom avea în 2009 tarife mai mici. Peste doi-trei ani însă, preţurile vor creşte semnificativ.

Producătorii de energie electrică vor fi grupaţi în două mari companii în componenţa cărora vor intra câte o unitate minieră, respectiv Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani. Surse din coaliţie au declarat pentru EVZ că o companie va fi formată din cele trei complexuri energetice, Rovinari, Turceni şi Craiova, SNLO, o mică parte din Hidroelectrica şi centrala nuclearelectrică de la Cernavodă. În componenţa celei de-a doua entităţi vor intra mai multe termocentrale, printre care Paroşeni şi Deva, CNH şi cea mai mare parte din Hidroelectrica, inclusiv centrala Porţile de Fier.

„În perioada următoare vom trimite la Comisia Europeană o informare referitoare la restructarea sectorului energetic, care va fi cuprinsă în strategia energetică pe termen lung. Noi ne dorim să facă parte din acest program şi compania de furnizare şi distribuţie a energiei - Electrica SA, cu filialele sale neprivatizate, dar oficialii europeni s-ar putea să aibă obiecţii”, ne-au precizat sursele citate. După şedinţa de ieri a coaliţiei PDL-PSD, vicepremierul Dan Nica a precizat că restructurarea va fi realizată pe baza a trei principii, respectiv valorificarea resurselor energetice de bază, pentru asigurarea independenţei energetice a ţării, trecerea de la o producţie rigidă la una flexibilă, care să includă mai multe surse de energie, şi asigurarea unei pieţe concurenţiale reale.

Amăgire cu preţuri mai mici

Nica a menţionat că toate scenariile aflate în discuţie urmăresc şi reducerea la factură, pe lângă obiectivul de a avea o piaţă competitivă, precum şi societăţi viabile şi puternice.

Vicepremierul a arătat că, prin adoptarea unuia dintre aceste scenarii, factura la energie electrică şi gaze va scădea, datorită unei metode de optimizare a costurilor şi de eliminare a „băieţilor deştepţi”. „Au fost 10 scenarii reiterate azi (ieri - n.r.). Sunt câteva care presupun înfiinţarea unor companii care să aibă un mix de politici energetice bazate pe materie primă, astfel încât să aibă, unele lignit, nucleară, termo, iar altele să aibă huilă, hidro şi gaz”, a afirmat Nica.

El a mai spus că procentul cu care ar mai putea scădea preţul la gaze şi energie depinde de care dintre scenarii va fi considerat a fi important. Vicepremierul a mai spus că o decizie de reorganizare ar putea fi luată la finele lunii iunie, fiind necesară întâi o dezbatere asupra proiectului privind strategia energetică. Sindicatele din Hidroelectrica au criticat propunerea guvernului şi au spus că în 2-3 ani tarifele vor creşte semnificativ. (A contribuit Anca Simina)

Ne puteți urmări și pe Google News