Update 19.48. Apărătorul lui Zsolt Nagy, avocatul Eugen Iordăchescu a criticat verdictul definitiv al Instanței Supreme: „Noi întotdeauna ne-am exprimat poziția în sensul că nu există nicio faptă penală care să justifice o astfel de condamnare. Din păcate s-a comis o gravă eroare judiciară care a fost perpetuată și în recursul pe care l-am declarat față de hotărârea primei instanțe. Într-adevăr trebuie respectată o hotărâre judecătorească, chiar dacă această hotărâre judecătorească poate să evoce o gravă eroare judiciară”, a declarat avocatul, citat de Digi24.
Update 19.43. "Fost ministru al justiției condamnat definitiv pentru corupție, fapta fiind comisă în timpul ministeriatului. Trist…", a comentat și judecătorul Cristi Dănileț, membru CSM, pe pagina lui.
Update 19.40. Și directorul Freedom House România, Cristina Guseth, cere demisia lui Tudor Chiuariu, printr-un mesaj postat în rețeaua de socializare facebook.
Update 19.03. Expertul anticorupție Laura Ștefan a precizat că din punct de vedere moral, Tudor Chiuariu ar trebui să demisioneze din Comisia Juridică a Camerei Deputaților și din Comisia de Revizuire a Constituției. Totodată, Laura Ștefan a numit trei învățăminte în urma verdictului Instanței Supreme.
"Ce trebuie retinut din decizia de azi:
1. Un ministru răspunde pentru ce semnează (aviz amatorilor, vezi memorandumul Rompetrol)
2. E bine să asculți de oamenii care semnează alături de tine + să nu-i persecuți pe cei care te învață de bine (să nu semnezi chestii ilegale)
3. Avizul de legalitate dat de MJ e foarte important.", a postat Laura Ștefan pe pagina personală dintr-o rețea de socializare.
Update 18.16. Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat pe pagina personală dintr-o rețea de socializare că Tudor Chiuariu ar trebui să se retragă. "Fără a comenta deciziile Justiției, dl Tudor Chiuariu trebuie să demisioneze imediat din funcția de Presedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, să se retragă din Comisia Juridică a Camerei Deputaților și din Comisia de Revizuire a Constituției", a scris Predoiu.
Update ora 17.25 Completul de 5 Judecători de la Curtea Supremă a  decis condamnarea lui Tudor Chiuariu (senator PNL, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, fost ministru al Justiţiei şi membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei) la 3 ani şi jumătate cu suspendare, iar a lui Zsolt Nagy la 4 ani cu suspendare.
Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate tot cu suspendare.
Tudor Chiuariu: "Opinia mea a fost corectă"
Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a declarat, la ultimul termen, la instanţa supremă, că, în cazul Poşta Română, i se impută o opinie, şi că inclusiv la acest moment consideră că opinia sa este una corectă "pentru că a fost bazată pe acte autentice ce se bucură de prezumţia de legalitate". Chiuariu a mai precizat că avizul pe care l-a dat a avut la bază documente autentice de la Ministerul Finanţelor Publice, dar şi de la doi judecători ”Cert este că, în mod fundamental, o opinie nu poate produce prejudiciu materiale, nu poate atrage răspunderi penale şi nici juridice. Spun procurorii anticorupţie că scopul era avantajarea unor persoane sau a unor firme pe care eu nu le cunosc şi de altfel nici în rechizitoriu nu se probează astfel de legături", a arătat Chiuariu în faţa celor cinci judecători.
Se consideră victimă
Chiuariu a mai spus în ultimul cuvânt pe care i l-a acordat instanța, că prin acest dosar nu s-ar fi dorit investigarea faptelor de la Posta, ci înlăturarea lui de la minister. El a continuat seria acuzelor: "A fost plăsmuit la o zi după ce Inspecția Judiciară a finalizat controlul la sectia a II a din DNA. Prin sentința aceasta sper să se facă nu numai justiție ci și dreptate!".
Procurorii DNA au cerut o pedeapsă maxima de 15 ani
Foştii miniştri Zsolt Nagy (Telecomunicaţii) şi Tudor Chiuariu (Justiţie) vor afla care le va fi soarta penală, acesta fiind ultimul termen, aşa cum a anunţat Instanţa Supremă la începutul lunii decembrie. Reamintim că cei doi foşti miniştri sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu pentru că au avizat şi participat la trecerea din proprietatea Poştei Române în proprietate privată a unui imobil situat în centrul Capitalei. "Transferul" parafat prin Hotărâre de Guvern s-a făcut prin falsuri, la un preţ mai mic cu 3,6 milioane de euro decât preţul real, potrivit DNA.
Un achitat, ceilalți condamnați
Completul de trei judecători a decis, la fond, achitarea lui Tudor Chiuariu (cu opinia separată a judecătoarei Francisca Vasile care l-a găsit vinovat) şi condamnarea lui Zsolt Nagy la 3 ani şi jumătate de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Totodată, fostul şef al Poştei Române, Dan Mihai Toader, a primit 6 ani de închisoare, Andrei Marinescu, director executiv – 5 ani şi jumătate şi Emanoil Lepădatu, director economic executiv – 5 ani de detenţie. Administratorul firmei Topcadex 99, Ioan Folfă, a primit un an de închisoare, cu suspendare. Va păstra instanţa de recurs verdictul iniţial? Sau completul de 5 judecători ai Instanţei Supreme va achiesa la opinia separată a judecătoarei Francisca Vasile? Sunt întrebări pe care le-am cules din lumea politică. Şi oameni din sistemul judiciar au nedumeriri: "Va fi din nou atacată Justiţia şi după acest verdict final?".

Te-ar putea interesa și: