Procesomanii politici din Târgu’ Ieşilor

Procesomanii politici din Târgu’ Ieşilor

Prinşi în focul luptei, liderii locali se dau în judecată într-o veselie, cerând daune morale uriaşe la cea mai mică insultă sau calomnie.

În politicienii ieşeni a dat boala procesomaniei. Cum se ceartă doi adversari politici, cum se dau în judecată pentru calomnie, cerând daune morale. Liderilor ieşeni le sare repede muştarul, expresia la modă fiind: „La cremenal, infame!”.

S-au judecat până au ajuns la CEDO

Chiar în această săptămână a ajuns la un izbăvitor sfârşit războiul de 12 ani dintre Constantin Simirad, preşedinte al Consiliului Judeţean, şi Dan Cârlan, secretar de stat la Ministerul Mediului, liderul local al PDL. Cei doi au fost toată viaţa adversari politici, dar iată că de un an vâslesc în aceeaşi barcă, de când Simirad s-a decis să-l sprijine în campanie pe Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1998, Dan Cârlan era consilier municipal PNL, iar Simirad primar. Cârlan a declarat public atunci că primarul se află în fruntea mafiei spaţiilor comerciale. Constantin Simirad l-a dat în judecată şi i-a luat 60 de milioane de lei vechi drept daune morale. În 2002, ex-liberalul s-a dus la CEDO pentru a-şi apăra onoarea. Procesul de la Strasbourg s-a încheiat abia zilele trecute. Curtea Europeană a concluzionat că procesul de la Iaşi s-a derulat corect, însă a admis că lui Dan Cârlan i-a fost încălcată libertatea de exprimare.

Proces între un „nesimţit” şi un „pitic negru”

Simirad e un atlet al instanţelor ieşene, făcând slalom cu graţie printre procesele de calomnie. De exemplu, în acest moment, primarul Gheorghe Nichita (PSD) îi cere fabuloasa sumă de 500.000 de euro.

Motivul: în agitatul an electoral 2009, şeful CJ l-a făcut pe Nichita „râmă, trădător, vânzător, oportunist”.

La rândul său, Constantin Simirad şi-a chemat la bară propriul fin, Constantin Adăscăliţei, vicepreşedinte la CJ. Cei doi ajunseseră anul trecut la cuţite, iar bătrânul politician i-a cerut daune de 100.000 de lei. Adăscăliţei îl acuzase public că trucase o licitaţie. În final, s-au împăcat. „E băiat cuminte şi l-am iertat”, a motivat naşul.

Asta nu-i tot. Şefii grupurilor de consilieri judeţeni ai PSD şi PDL au ajuns şi ei la tribunal. Cristian Stanciu l-a dat în judecată pe Constantin Şerban după ce acesta din urmă l-a făcut „nesimţit”. Şerban - botezat la rândul lui de Stanciu, „pitic mic şi negru” - a avut stomacul mai tare şi n-a recurs la dosare. La începutul acestei luni, Cristian Stanciu s-a calmat şi a renunţat la proces.

În 2008 şi 2009, primarul Nichita a fost dat şi el în judecată de doi consilieri din partidul său, excluşi anterior pentru indisciplină, cerându-i-se daune morale de zeci de mii de lei. Demersurile nu au avut succes.

S-au certat, s-au împăcat

Pe lângă procesele propriu-zise, există şi un potop de ameninţări cu datul în judecată. Aproape după fiecare conferinţă de presă de-a lui Dan Cârlan, primarul Nichita răspundea: „Îl chem în instanţă”. Constantin Simirad a fost poreclit „Osama bin Laden” de consilierul judeţean Tiberiu Brăilean.

„L-am dat în judecată pentru calomnie deoarece persistă în adoptarea unui comportament specific pubertăţii. Împrăştie tot felul de aberaţii”, declara Simirad în 2008. Surpriză, după numai un an, Tiberiu Brăilean avea să devină consilierul personal al lui Bin Laden, adică al lui Simirad.

Societatea civilă nu are dreptul să fie mâhnită că un cetăţean care se întâmplă să fie şi politician se adresează locului unde se află adevărul absolut.”

DAN CÂRLAN, preşedinte PDL Iaşi