Principele Radu „otrăveşte” monarhia cu gândul la Cotroceni

Principele Radu „otrăveşte” monarhia cu gândul la Cotroceni

În mai puţin de o oră, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Principele Radu Duda îşi va anunţa oficial candidatura la alegerile prezidenţiale de anul acesta. Vestea a făcut astăzi un adevărat tur de forţă mediatic, stârnind rumoare şi ridicând nenumărate întrebări.

Exemplul lui Simion al II-lea al Bulgariei, monarh la Sofia spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial şi premier al republicii la începutul acestui secol, a răsărit, inevitabil şi stupid, în context. Evz.ro a stat de vorbă cu un politolog, un istoric şi un om politic de filiaţie promonarhistă pentru a desluşi motivele şi contextul angajării electorale a Principelui Duda. Prognozele, deşi marcate de incertitudini, desenează tabloul unui eşec.

“Mă bizui pe familia mea, pe cei care cred în noi şi pe întreaga societate românească”, scria astăzi pe blogul său Principele Radu. O precizare cu substrat sociologic: alegerile prezidenţiale aduc la urne toată populaţia cu drept electiv a României. Cine sunt oamenii pe al căror vot contează reprezentantul Casei Regale? Monarhiştii convinşi ai deceniului trecut par să fi dispărut, iar nostalgia perioadei interbelice strânge din ce în ce mai puţini simpatizanţi. În plus, Principele Radu nu se bucură în ochii “regaliştilor” de legitimitatea ataşată din oficiu Regelui Mihai.

Care ar putea fi şansa electorală a unui om care nu dispune de “avantajele” asigurate de susţinerea unui partid politic? Istoria postdecembristă n-a fost niciodată blândă cu candidaţii prezidenţiali independenţi. Se va schimba oare paradigma în 2009?

“Principele Radu vrea să fie ales în România lui Iliescu şi a lui Băsescu”

Analistul politic Stelian Tănase, deşi un simpatizant al modelului monarhic, nu acordă foarte multe şanse candidaturii Principelui Radu: “Simpla anunţare a participării la cursa electorală nu-ţi aduce suportul popular. Vor conta enorm programul electoral propus de Principe, soluţiile pe care le va avansa pentru combaterea crizei economice actuale şi pentru rezolvarea problemelor din societatea româneasca, în general. Nu te votează nimeni doar pentru ca ai “sânge albastru”. În plus, fără o maşinărie politică în spate, fără o reţea care să-i strângă voturi, Principele Radu nu are nicio şansă. Nu poţi câştiga alegerile prezidenţiale fără  un partid politic care să te “ducă” dincolo de oraşe, dincolo de centrele urbanizate, în România profundă. Acolo e miza alegerilor, de fapt, iar acea Românie, să nu uităm, e a lui Iliescu şi, mai recent, a lui Băsescu”, crede politologul.

Tănase vede totuşi o posibilă strategie de campanie pentru reprezentantul Casei Regale: „Şansa lui Duda ar fi să se prezinte ca fiind candidatul anti-sistem. El nu a făcut parte din niciun guvern, din nicio structură politică, nu e perceput ca integrat unor grupuri de interese. Cu alte cuvinte, e curat. Asta poate fi o bază de plecare pentru o strategie electorală care să promită „altceva””.

„România este astăzi un sandwich. Nu mai e România anilor ’90 cu opţiunile sale profund scindate. Să fim cinstiţi, niciodată după căderea comunismului românii n-au fost prea ataşaţi de ideea monarhică. Radu Duda nu va fi votat pentru că face parte din Casa Regală, ci dacă va veni cu soluţii pentru problemele României”, Stelian Tanase, politolog

“Domnul are menirea să domnească”

Dinu Zamfirescu, preşedintele Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc şi al Senatului de onoare al Partidului Naţional Liberal, este, printr-un destin ce merită o relatare separată, descendentul celei mai importante dinastii civile din istoria României. Nepot, pe linie paternă, al colonelului Pavel Zamfirescu, aghiotantul Regelui Carol I, liberalul a crescut ca „fiu vitreg” al lui Dan Brătianu, nepotul legendarului I.C. Brătianu.

Şi cum vocaţia politică nu se reneagă niciodată, liberalul de astăzi păstrează încă puternice simpatii monarhiste. Pentru Dinu Zamfirescu, tocmai participarea nemijlocită a unui reprezentant al Casei Regale la procesele politice ale unei republici invalidează mesajul monarhic: „Ideea monarhică pleacă de la o regulă precisă: domnul are menirea să domnească. Asta înseamnă că el se află deasupra luptei politice, deasupra intereselor de partid. Nu cred, privind din această poziţie, că această candidatură a Principelui Radu este de bun augur”.

Foto: Vlad Stănescu: Seniorii Câmpeanu, Zamfirescu şi Quintus În plus, Zamfirescu nu este convins nici de „puritatea” regalismului întruchipat de Principe: „Problema, pentru electoratul nostalgic după monarhie, este că el nu are o legitimitate absolută precum Regele Mihai. Sigur, a fost validat de Casa Hohenzollern, dar nu va fi rege niciodată. Aşa că nu e identificat cu aspiraţia asta politică”.

„Deşi eu sunt un monarhist şi aş vrea să avem în România o monarhie constituţionala, cred că tocmai participarea lui Duda la alegerile prezidenţiale validează republica. El ar fi ales ca preşedinte al unei republici şi s-ar angaja să-i respecte prevederile constituţionale”, Dinu Zamfirescu

“Situaţia este care este, ca să-l cităm pe Vanghelie”

Zoe Petre, istoric, fost consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu şi una din figurile publice româneşti ataşate de ideea monrahiei constituţionale, e sceptică în privinţa şanselor electorale ale Principelui Radu, notând că acesta nu pare a fi în tema cu imaginea-tip a votantului român: „Sper că prognozata candidatură a Principelui să se bazeze pe ceva, pentru că impresia mea este că el nici măcar nu cunoaşte foarte bine electoraul căruia i se adresează. În perioada 1996-1998, cea de vârf din perspectiva discuţiilor despre monarhie, erau cam 8% favorabili curentului. Deci, situaţia este care este, ca să-l cităm pe domnul Vanghelie”.

Zoe Petre notează şi apetenţa tot mai mare pentru candidaturile independente: „Se pare că modelul candidatului independent prinde tot mai mult. Mă refer la Sorin Oprescu sau la Elena Băsescu. Admit însă că prezidenţialele sunt o cu totul altă mâncare de peşte”. Istoricul condamna voalat şi intenţia Principelui Radu de a candida: „Observ că un membru al Casei Regale decide să renunţe la principiul monarhic pentru a se aventura în lupta electorală”.

„Ceea ce remarc tot mai mult este înmulţirea candidaţilor anti-Băsescu, aproape toţi de acelaşi fel. Crin Antonescu, Mircea Geoană şi Radu Duda par să se plieze pe acest model. Nu ştiu însă în ce măsură ajută asta, pentru că practic voturile se împart între reprezentanţii aceluiaşi curent”,  Zoe Petre, istoric

CITIŢI ŞI:

Principele Radu va candida la preşedinţie

Ne puteți urmări și pe Google News