Evenimentul Zilei > Actualitate > Primul transplant de organ „prelucrat” cu celule stem
Primul transplant de organ „prelucrat” cu celule stem

Primul transplant de organ „prelucrat” cu celule stem

O iberică în vârstă de 30 de ani este prima persoană care a beneficiat de un organ produs din propriile celule stem, informează The Times.

Laboratoare din Marea Britanie, Italia şi Spania au colaborat pentru a produce o parte de trahee pentru Claudia Castillo, din Barcelona.

Medicii au folosit o grefă de la un donator, în care au fost implantate celule stem preluate de la Castillo. Operaţia a avut loc în urmă cu câteva luni, iar personalul medical consideră intervenţia un succes, după ce s-a constatat că noul organ a fost acceptat de organismul femeii.

"Este pentru prima dată când un întreg organ cu ţesut modificat este obiectul unui transplant. Cred că, peste 20 de ani, aceasta va fi o operaţie banală – va transforma modul în care percepem în prezent chirurgia", crede Martin Birchall, un membru al echipei care a lucrat la confecţionarea organului.

Claudia Castillo, cetăţean spaniol născut în Columbia, suferea de o infecţie respiratorie gravă. Infecţia a afectat partea inferioară a traheii, locul în care organul se leagă de plămân. Dacă transplantul nu s-ar fi realizat, plămânul femeii ar fi fost extirpat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.