Evenimentul Zilei > Actualitate > Primul roman laudat in 2007
Primul roman laudat in 2007

Primul roman laudat in 2007

Pictorul Ioan Florea si lucrarile sale sunt obiectul unui material aparut ieri in “Herald-review” din SUA.

Publicatia vorbeste despre una dintre expozitiile cele mai recente ale artistului si despre stilul sau inedit, ce imbina sculptura cu pictura pe panza. El isi fabricata integral vopseaua, din ulei de soia si din rasina.

Noile sale compozitii, inalte de 180 de centimetri si avand un strat de vopsea gros de sase centimetri, i-au facut pe spectatori sa se intinda pentru a le atinge.

"Cand oamenii interactioneaza cu o pictura, ei depasesc cea de-a doua dimensiune, apropiind-se mai mult de cea spirituala", a comentat Florea. 

Scopul sau este acela de a crea o compozitie unitara. "Chiar daca este vorba despre o imagine abstracta, exista numeroase reguli.", isi descrie artistul lucrarile.

Pictorul marturiseste ca tablourile detin controlul in intregime. "Daca schimb un singur lucru, modific totul apoi. Este un fel de organism ce ma devoreaza".

Ioan Florea, la vernisajul din America

Cine este Ioan Florea

Artistul s-a nascut pe 2 iunie 1971, in Medias. Dupa absolvirea Academiei de Arta "Luceafarul" din Bucuresti, a urmat masteratul in pictura la "University of South Dakota", din SUA.

A ales acest loc pentru ca acolo traiesc triburi de indieni care au un cult pentru oasele de bizon, folosite cu precadere de artist in lucrarile sale.

Florea s-a casatorit si s-a stabilit in America, in centrul Illinois. In State si-a deschis un studio de lucru numit "Carpathian Art Studio", iar in Romania, un atelier la Richis, judetul Sibiu.

In copilarie strangea oase si le folosea ca pe niste jucarii. Mai tarziu, a descoperit utilitatea lor din punct de vedere artistic.

"Am incercat crearea unui alfabet abstract, unde fiecare os reprezinta o litera, apoi am creat texte abstracte, aranjand oasele sub forma de cuvinte. Cu aceste panouri creez instalatii care modifica spatiul expozitional", a explicat artistul, intr-un interviu acordat anul trecut.

Pictorul a avut numeroase vernisaje in Germania, la Augsburg(1995), la Bucuresti(1998), in Minnesota si Owatonna(2002-2003) si a participat si la mai multe expozitii de grup, dintre care si cea de a Sala Thalia(Sibiu-2005).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: