Energia eoliană este una dintre cele mai ieftine şi mai la îndemână surse de energie regenerabilă, alături de cea solară. Deşi zona de est a României este destul de ofertantă din acest punct de vedere, în ţară nu există decât un singur parc eolian autorizat.
Acesta este situat în localitatea Baia din judeţul Tulcea, este în faza de contrucţie şi va fie echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2,5 MW.
În urma finalzării parcului eolian de la Baia, preconizată pentru sfârşitul anului 2009, cei 35 MW vor pune România pe harta eoliană europeană.
Puterea generată de centrala românească va reprezenta aproape jumătate din puterea instalată în prezent în Bulgaria.
Instalarea propriu zisă a unei turbine este un proces foarte complex, care necesită 3-4 ani de pregătiri şi investiţii, de la măsurători de vânt, la studiu de fezabilitate, studiu de impact de mediu şi studiu geologic, proiecte de drumuri şi de conectare la reţea.
Parcul eolian de la Baia aparţine firmei Blue Planet, care este parte a holdingul Blue Investments, unul din cei mai energici susţinători ai demersurilor pentru reducerea emisiilor de carbon şi producerii de energie curată. Compania gestionează un portofoliu de 12 proiecte în diferite stadii de dezvoltare, cu un potenţial total de 500 MW.
Viitoarele parcuri eoliene vor fi amplasate în judeţele Tulcea, Constanţa, Caraş-Severin şi Vaslui, iar suprafaţa totală ocupată de turbine va fi de aproximativ 2000 ha.
"În condiţiile în care competitivitatea în domeniul energiei eoliene a crescut fulgerător în ultimii doi ani în România, securizarea terenurilor şi obţinerea celor peste 80 de permise şi autorizaţii a fost o adevarată provocare", a declarat Emilian Jianu, director general Blue Planet.
Citiţi şi: Merită să ai "Casă Verde"?