Primele tăieri îi ocolesc pe angajaţii companiilor de stat

Primele tăieri îi ocolesc pe angajaţii companiilor de stat

Executivul va reduce cu 25% şi veniturile angajaţilor din instituţiile autonome, exceptate din legea salarizării unitare, însă îi cruţă pe cei din companiile de stat.

Profesorii, medicii, funcţionarii publici, militarii, angajaţii Băncii Naţionale a României, dar şi şomerii, părinţii, copiii şi pensionarii sunt principalele „victime” ale tăierilor operate de executiv de luna viitoare. Aşa prevede proiectul de lege privind reducerile de cheltuieli, pe care guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului.

Deşi iniţial au fost excluşi din grilele comune de salarizare a bugetarilor, pe considerentul că fac parte din instituţii autonome, angajaţii Băncii Naţionale a României, cei ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi cei ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nu au scăpat de reducerea „în bloc” a veniturilor cu 25%.

Au fost iertaţi însă angajaţii companiilor de stat, cum sunt cei ai CFR sau ai Metrorex, proiectul de lege privind reducerile nefăcând nicio referire la ei. Motivul: bugetele acestor companii vor fi reevaluate şi abia apoi s-ar putea aplica reduceri, „de la caz la caz”, după cum au explicat atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul economiei, Adriean Videanu.

"Să nu vă imaginaţi că acolo, în companii de stat care au profit, salariile vor rămâne la fel. Vom reveni în şedinţă de guvern şi operăm prin reevaluarea bugetelor.“ EMIL BOC, premierul României

"Reaprobarea de către guvern a bugetelor tuturor companiilor naţionale se va reflecta şi în tăierea salariilor, de la caz la caz, de la companie la companie.“ ADRIEAN VIDEANU, ministrul economiei

PERDANŢI ÎN LUPTA CU CRIZA

Salariile compensatorii plătite disponibilizaţilor, reduse cu 15%

Bugetarii vor pierde 25% din tot ceea ce înseamnă venituri brute obţinute la data de 30 aprilie 2010, adică salariul/solda de bază, plus sporuri, indemnizaţii, norme de hrană, îmbrăcăminte, de chirie, dar şi alte drepturi în natură de acest tip, se arată în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor. Potrivit acestuia, tăierile ar urma să se aplice „începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010”.

Reducerea cu 25% nu se va aplica însă şi salariului minim, care va rămâne la 600 de lei. În categoria veniturilor „sacrificate” pe motiv de criză vor intra şi salariile preoţilor, cele în valută acordate personalului trimis în străinătate, dar şi banii de transport pentru profesorii din mediul rural.

Vor scăpa doar alocaţiile de hrană acordate militarilor trimişi în teatrele de operaţiuni. În schimb, vor fi reduse cu 25% cheltuielile acestora cu medicamentele şi protezele.

Viitorii concediaţi rămân cu şomajul

De o tăiere mai mică, de 15%, vor avea parte şi beneficiarii de ajutoare sociale. Astfel, toate drepturile acordate şomerilor vor fi reduse cu 15%, inclusiv sumele compensatorii aflate deja în plată şi indemnizaţia de şomaj.

În plus, bugetarii care urmează să fie disponibilizaţi după intrarea în vigoare a noii legi nu vor mai primi salarii compensatorii. Măsurile ar trebui să se aplice până la 31 decembrie 2010, aşa cum au subliniat guvernanţii.

Potrivit acestora, şi părinţii vor primi o indemnizaţie pentru creşterea copilului redusă cu 15%, plafonul minim fiind menţinut la 600 de lei. Nu vor mai beneficia însă de alocaţia pentru nou-născut, de 230 de lei, nici de trusoul pentru bebeluş şi nici de ajutorul de 200 de euro la căsătorie.

„În cazul naşterilor survenite până la data intrării în vigoare a legii, precum şi pentru căsătoriile încheiate până la această dată”, alocaţia pentru nou-născuţi, respectiv cei 200 de euro pentru căsătorie mai pot fi solicitate până pe 31 august 2010.

Revoluţionarii, sacrificaţi şi ei

Cât priveşte pensiile brute plătite acum, acestea vor fi diminuate cu 15%, iar drepturile viitorilor pensionari vor fi calculate plecând de la un punct de pensie în valoare de 622,9 de lei, faţă de 732,8, în prezent.

Mai mult, „nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, la retragere sau la trecerea în rezervă”.

De reduceri similare sunt vizaţi şi revoluţionarii, cei care primesc pensie de pe urma soţului/soţiei, dar şi artiştii, scriitorii sau sportivii cu indemnizaţii de merit.

Şi pensiile anticipate vor fi blocate de la 1 iunie, dar cererile depuse până atunci vor fi soluţionate. Pensiile de lux vor fi recalculate în 30 de zile, menţi nându- se doar sumele rezultate din contribuţii, în timp ce pensiile din sistemele militare urmează a fi recalculate în cinci luni.

În plus, în următorii trei ani, vor fi reevaluaţi toţi pensionarii pe caz de boală, după cum prevede un alt proiect de lege, legat de pensii. Singurii care au reuşit să scape de primul val de tăieri dictate de executiv sunt angajaţii companiilor de stat. Asta, deşi instituţiile considerate autonome până acum - precum BNR -, au fost incluse în „pachetul” bugetarilor afectaţi.

Excepţii acceptate

De altfel, chiar premierul Emil Boc a admis, miercuri, că aceste reduceri nu sunt prevăzute în acordul cu FMI. „Ele se vor reevalua prin discutarea în guvern a bugetului fiecărei companii”, a spus Boc.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a susţinut şi el că aceste salarii vor fi reduse, „de la caz la caz”, dar fără a aplica, unitar, acelaşi procent, aşa cum se întâmplă în instituţiile de stat. (A contribuit Anca Simina)

Ne puteți urmări și pe Google News