Evenimentul Zilei > Actualitate > Primarul Vanghelie şi pomana de sezon
Primarul Vanghelie şi pomana de sezon

Primarul Vanghelie şi pomana de sezon

Primaria Sectorului 5 le-a împărţit, ieri, câte 200 de lei "nevoiaşilor" din zona pe care o administrează.

Sute de bucureşteni s-au adunat ieri, încă de la primele ore ale zilei, în faţa Direcţiei de Asistenţă Socială a Sectorului 5, "păstorit" de primarul Marian Vanghelie. Motivul: "Cu o zi înainte, i-a sunat cineva de la primărie să vină să-şi ridice banii de Crăciun".

Varianta oficială: ajutoare pentru cei cu handicap

"M-a sunat o doamnă. A zis că este de la Primăria Sectorului 5 şi mi-a spus să vin la Direcţie că se dau bani, de fapt, ajutoare de urgenţă de Sărbători. Am intrat şi mi-au dat 200 de lei", a explicat, cu răsuflarea tăiată, o pensionară care a aşteptat patru ore şi jumătate la rând pentru a primi "pomana" cu care primarul Vanghelie şi-a obişnuit alegătorii în această perioadă a anului.

Deşi varianta oficială a reprezentanţilor primăriei a fost că "ajutoarele sunt destinate persoanelor cu handicap", cei care se aşezaseră la coada imensă formată la uşa Direcţiei – unde nu se intra pe liste, aşa cum se aşteptau, ci haotic – i-au contrazis.

"Nu e vorba de ajutor social, şi nici de ajutor de handicap. Eu nu am niciun handicap. Nu ştim exact de ce se dau (banii – n.r.), dar sunt bineveniţi, că suntem amărâţi", a comentat o femeie care nu era nici pensionară, nici casnică şi nici cu vreo dizabilitate.

"Primarul a ordonat ca oamenii să nu intre buluc"

Cât despre haosul creat la inrare, stăvilit, e drept, în jurul prânzului, de câţiva poliţişti comunitari, unul dintre aceştia le-a dat scurt replica reporterilor EVZ curioşi să afle motivele pentru care nu s-au luat din timp măsuri ca problemele să fie evitate.

"Nu ştiu nimic despre vreo listă şi în ce ordine se intră. Primarul a ordonat ca oamenii să nu fie lăsaţi să intre buluc", a transmis unul dintre oamenii în uniformă.

Şi pentru că, într-un târziu, s-au săturat să stea la cozi şi să se îmbrâncească la intrare, beneficiarii ajutoarelor împărţite cu dărnicie de edilul sectorului 5 s-au organizat singuri: au pus mâna pe pix şi au făcut liste, iar unul dintre ei s-a căţărat pe gardul care înconjoară clădirea Direcţiei şi a început să strige: Muntean, Călugăru… Pe listă erau însă aşezate, în ordine, 730 de nume.

În final, nu doar persoane cu handicap, ci şi pensionari, casnice şi tineri – unii dintre ei dotaţi cu maşini de lux – şi-au luat tainul de la primarul Vanghelie.