Primarul unei comune din Arad a îndemnat localnicii să nu mai aducă coroane de flori la înmormântări. Care sunt efectele deciziei

Primarul unei comune din Arad a îndemnat localnicii să nu mai aducă coroane de flori la înmormântări. Care sunt efectele deciziei

Un primar dintr-o comună din Arad le-a propus localnicilor să renunțe la tradiția de a cumpăra coroane de flori atunci când se duc la înmormântări. De asemenea, edilul le-a recomandat consătenilor ce să le ducă rudelor îndoliate.

Primarul Corneliu Popi-Morodan susține că pe lângă faptul că sunt ajutate rudele decedaţilor, cantitatea de deşeuri adunate din cimitire s-a redus cu 70%. Edilul comunei Ghioroc a declarat luni, 17 octombrie, că de când a lansat acest apel, în urmă cu doi ani, localnicii i-au urmat sfatul. Astfel, în prezent, la înmormântări sunt mult mai puține coroane de flori naturale sau din plastic. Mai mult decât atât, numărul lor s-a redus drastic. Primarul susține că dacă înainte erau și câte 50 de coroane, acum, mai vezi doar 15.

„Când colectăm deşeurile din cimitire nu mai avem trei maşini cu un total de 21 de tone de deşeuri, ci o singură maşină încărcată. Efectele sunt vizibile, oamenii au răspuns acestui apel al nostru şi pe lângă că ajută familiile îndoliate cu bani, oferindu-le în plic sumele cheltuite înainte pe coroane, ei ajută acum şi mediul pentru că produc mai puţine deşeuri, mai ales din plastic”, a spus edilul.

Pentru a fi mai de folos, primăria a instalat la capelă chiar și cutii speciale de colectare a plicurilor cu bani. După înmormântare, acestea sunt deschise și rudele persoanei decedate. Aceste cutii sunt însoțite și de un mesaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este avantajul banilor în locui coroanei de flori

„Un plic cu câteva cuvinte de condoleanţe şi o sumă de bani, reprezentând contravaloarea unei coroane de flori, va fi cel mai adecvat mod de a fi alături de familie. În cele mai multe cazuri, membrii familiei nu ştiu cine a adus coroane şi nici nu citesc mesajele de pe panglicile anexate coroanelor. Aducând coroane, cei apropiaţi nu ajută cu nimic familia îndoliată, care, în aceste situaţii, are extrem de multe cheltuieli”.

Primarul susține că și administrația locală are un beneficiu de pe urmă acestui gest. Așadar, cu cât sunt mai puține coroane oferite, cu atât sunt mai puțini bani alocați pentru deșeuri. Ideea edilului Popi-Morodan a fost prezentată pe rețelele de socializare în toamna anului 2020. De asemene, primarul a precizat că nu va fi interzisă folosirea coroanelor de flori. „Vrem să nu mai ajungem în postura de a arunca sute de coroane. Recomandăm ca doar familia să aducă coroane, iar ceilalţi să pună un plic cu bani şi câteva cuvinte adresate familiei”, spunea atunci edilul, potrivit Adevărul.