Decizie fără precedent. Numărul de coroane care pot fi depuse la înmormântări, limitat la opt. Motivul acestei decizii

Decizie fără precedent. Numărul de coroane care pot fi depuse la înmormântări, limitat la opt. Motivul acestei decizii Sursa: https://www.punctul.ro/

Numărul de coroane care pot fi depuse la înmormântări a fost limitat la opt. Şi dacă nu se respectă acest regulament, rudele mortului sunt bune de plată. Mai exact, dacă această măsură nu va fi respectată, rudele decedatului vor trebui să plătească transportul coroanelor până la groapa de gunoi a localității.

Decizie fără precedent. Numărul de coroane care pot fi depuse la înmormântări a fost limitat la opt. Decizia aparține Administraţiei cimitirelor din Târgu Mureş. Mai exact, pe morminte nu va mai fi permisă amplasarea a mai mult de opt coroane. Dacă această măsură nu se respectă, rudele decedatului vor trebui să plătească transportul coroanelor în plus la groapa de gunoi.

Bisericile comunității maghiare au decis la unison să limiteze numărul coroanelor care vor fi acceptate la o înmormântare. Hotărârea a împărțit comunitatea în două tabere. Dacă unii oameni spun că nu li se pare normală o astfel de decizie, pentru că este o obișnuință oferirea de astfel de coroane ca ultim omagiu, alții spun că decizia este bună din mai multe privințe, inclusiv din punct de vedere financiar.

Decizia este copiată după modelul occidental

Decizia Administrației parohiilor a fost luată după modelul occidental, unde doar familia celui decedat aduce coroane de flori, restul participanților aduc doar flori.  Hotărârea va fi aplicată începând din luna iulie în cimitirele ce aparțin confesiunilor maghiare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mi-e milă, că venim de doi ani în fiecare zi la cimitir și vedem cum se aruncă coroanele, dar nu se reciclează. Ăla e cel mai mare bai. Dacă s-ar recicla să recupereze măcar alunul din care e făcută rama… Se aruncă la gunoi. Ar fi bine pentru mormanul de coroane care după câteva zile se veștejesc, nu știu dacă semnifică dragostea față de cel mort acel morman mare de coroane”, spune un localnic.

Printre cei care se vor arăta nemulțumiți de această măsură se numără în primul rând florăresele apoi prestatorii de servicii funerare, care se vor alege cu câștiguri reduse.

„De la 10 coroane la 50, depinde sunt cazuri unde sunt și 60 de coroane. Depinde câte cunoștințe avea omul, cât de cunoscut era. Oamenii, de obicei, le duc coroane sau flori, dar mai puțin. Oamenii sunt obișnuiți cu coroanele pentru a aduce ultimul omagiu”, spune reprezentantul unei firme de servicii funerare.

Redăm textul integral cu decizia luată de Administrația Parohiilor Reformate din Târgu Mureș și a Comitetului Cimitirului Romano-Catolic

”Limitarea numărului de coroane la înmormântările cimitirelor reformate și romano-catolice. Pe baza hotărârii Administrației Parohiilor Reformate din Târgu Mureș și a Comitetului Cimitirului Romano-Catolic, membrii congregațiilor sunt rugate să limiteze numărul de coroane de flori depuse deasupra mormintelor la înmormântări începând cu 1 iulie 2022, la cimitirele reformate și romano-catolice.

Potrivit hotărârii, pe un loc de mormânt pot fi depuse maxim 8 bucăți de coroane de flori, despre care familiile îndoliate vor fi anunțate la momentul raportării decesului. Familiile care nu vor să limiteze numărul de coroane, vor trebui să plătească taxa de curățare a coroanelor.

Credincioșii sunt rugați să aducă câte o floare în locul coroanelor, care oricum se deteriorează cu timpul, iar diferenţa de bani să îi ofere familiei îndoliate. În acest scop, la fiecare înmormântare vor fi așezate cutii în care participanții pot pune donația respectivă de bani.

Reprezentanții bisericilor din Târgu Mureș au purtat o discuție despre hotărârea menționată mai sus, iar decizia limitării coroanelor de flori a fost susținută în unanimitate de bisericile reformată, romano-catolică, unitariană și luterană”.