Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc, cercetaţi pentru corupţie, suspendaţi din funcţii
- Andreea Udrea, consultant politic
- 14 mai 2015, 15:05
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi viceprimarul Szoke Domokos, arestaţi la domiciliu în dosarul în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie, au fost suspendaţi, azi, din funcţii, prin ordine ale prefectului judeţului Harghita.
Ordinele de suspendare a primarului Raduly Robert Kalman şi a viceprimarului Szoke Domokos au fost emise de către prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, a comunicat că faţă de cei doi s-a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile.
Viceprimarul Antal Attila a confirmat, joi, primirea ordinelor de suspendare emise pe numele celor doi şi nu a dorit să facă alte cometarii.
Conform legii, atribuţiile primarului Raduly şi ale vicerimarului Szoke ar urma să fie preluate de viceprimarul în funcţie, Antal Attila.
La finele lunii aprilie, anchetatorii i-au dus pe primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi pe viceprimarul Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrală, după ce au făcut percheziţii la locuinţele acestora şi la sediul Primăriei Miercurea Ciuc. Ulterior, primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Tribunalul Bucureşti a decis apoi ca Raduly Robert Kalman şi Szoke Domokos să fie cercetaţi în arest la domiciliu.
Potrivit anchetatorilor, în calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia. În baza relaţiilor dintre Raduly Robert-Kalman şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizaţia pentru efectuarea unor lucrări de construcţie la imobil şi amenajare a spaţiului aferent (parcări şi alei în proximitatea acestuia), în condiţiile în care documentaţiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condiţiile legale.