Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima româncă din Italia, proprietara unei agenţii imobiliare
Prima româncă din Italia, proprietara unei agenţii imobiliare

Prima româncă din Italia, proprietara unei agenţii imobiliare

Numărul mare de români veniţi la muncă în Peninsulă a creat şi o creştere a cererilor de locuinţe, fie în chirie, fie sub forma creditului ipotecar. De multe ori însă, din cauza barierei creată de necunoaşterea limbii sau a legilor specifice, românii au întâmpinat dificultăţi în întocmirea actelor de chirie sau alegerea creditului.

O româncă din Italia s-a gândit că venind în întâmpinarea acestor nevoi, activitatea de intermediere imobiliară poate fi transformată într-o bună afacere.

Numele ei este Cristina Munteanu, are 32 de ani şi locuieşte la Porto Recanati, în provincia Macerata, un oraşel turistic deosebit de frumos pe malul mării Adriatice. În România, locuia în oraşul Turda, din judeţul Cluj şi s-a decis să vină în Italia în 2000.

La început a lucrat la diverse fabrici, iar în timpul sezonului estival ca ospătar în cochetele restaurante recanateze. "După 4 ani m-am hotărât să fac ceva pentru mine şi pentru familia mea”, a declarat Cristina Munteanu. Realizând că obţinerea unei locuinţe sau a unui credit sunt necesităţi tot mai accentuate ale românilor din zonă, s-a decis să urmeze cursurile de mediator şi agent imobiliar, organizate de Camera de Comerţ din Ancona.

A început frecventarea cursurilor în septembrie 2004, fiind singurul român prezent. Examenele le-a susţinut în martie 2005, la Macerata, obţinând şi aprecierea profesorilor. "Mă întrebau de unde am atâta energie şi pasiune pentru această meserie. Le-am spus că, în momentul în care faci totul cu pasiune, nimic nu este greu de realizat”, a mai precizat Cristina.

A urmat un an în care s-a informat asupra legislaţiei de specialitate, a luat legătura cu mai multe agenţii imobiliare şi de credit pentru colaborare şi a încercat să cunoască cât mai mulţi români care aveau nevoie de informaţii de acest gen.

În mai 2006 a inaugurat sediul agenţiei sale, ”Munteanu Immobiliare”, un local amenajat cu mult bun gust, nu departe de centrul istoric al staţiunii Porto Recanati.

A devenit cunoscută în scurt timp, datorită modului eficace în care rezolvă cererile clienţilor. ”Încerc în permanenţă să sfătuiesc clienţii ce apelează la serviciile agenţiei mele în alegerea locuinţei cele mai bune, în încheierea contractelor de chirie şi le explic de fiecare dată care sunt condiţiile, drepturile şi obligaţiile lor, în relaţiile cu proprietarii caselor pe care le închiriază. În ultimul timp sunt tot mai multe cereri pentru creditele ipotecare. Românii au început să ducă o viaţă stabilă, să aibă contracte pe timp nedeterminat şi să-şi dorească o casă a lor”, a explicat Cristina Munteanu.

Cristina are în plan găsirea unei firme de construcţii ”neaparat cu patroni şi angajaţi români”, cu care să colaboreze. ”Există foarte multe clădiri care se vând la preţuri mici, pentru că necesită remedieri. Ar fi o bună afacere pentru cei care deţin o firmă de construţii. Lucrând împreună, putem cumpăra, renova şi vinde aceste clădiri în avantajul tuturor. E greu însă de găsit persoane serioase, care să se apuce de astfel de treburi. E adevărat că sunt necesare investiţii, dar eu, pentru viitor, întrevăd ceva profitabil".

În contractarea partenerilor sau a colaboratorilor a încercat să găsească mereu români. Cristina Munteanu a mai declarat că în alegerea creditelor, apelează de obicei la o bună prietenă, româncă, ce lucrează în aceeaşi localitate ca şi consultant financiar. ”În modul acesta, clienţii noştri înţeleg perfect mecanismul, atunci când cumpără o casă. Sunt taxe pe care trebuie să le platească, comisioane diferite, tipuri de rate specifice sau contracte cu diferite clauze, a căror înţelegere nu este la îndemâna oricui. Împreună ne străduim să facem alegerea cea mai bună şi de obicei reuşim. Până acum nimeni nu s-a plâns de serviciile agenţiei.”

În acelaşi timp, Cristina urmează cursurile facultăţii de psihologie, din cadrul Universităţii ”Spiru Haret”, filiala de la Roma.

Articol preluat de pe Realitatea din Italia