Evenimentul Zilei > Justitie > Prima condamnare definitivă în lotul vameşilor de la Siret
Prima condamnare definitivă în lotul vameşilor de la Siret

Prima condamnare definitivă în lotul vameşilor de la Siret

Mirela Acasandrei este prima persoană din “lotul subcomisarului Cuzencu”, pe care Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a condamnat-o definitiv. Astfel, femeia a primit un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru aderare la grup infracţional organizat, contrabandă şi dare de mită.

In acest dosar sunt cercetaţi 25 de inculpaţi, care în perioada decembrie 2008 – martie 2009 au introdus ţigări de contrabandă în România cu ajutorul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la PTF Siret. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dat prima condamnare definitivă în lotul vameşilor de la Siret în fruntea cărora se afla subcomisarul Octavian Petru Cuzencu. Magistraţii celei mai importante instanţe au condamnat-o definitiv la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pe inculpata Mirela Acasandrei pentru comiterea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, contrabandă şi dare de mită.
Facilitau contrabanda
Faptele din dosarul în care este judecat “lotul Cuzencu” şi în care sunt acuzate 25 de persoane au avut loc în perioada decembrie 2008 – martie 2009. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava îi acuză pe inculpaţi ca au format o gruparea care avea ca ocupaţie introducerea ţigărilor de contrabandă din Ucraina pe teritoriul României prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret fără a mai plăti taxele vamale. Cei implicaţi în dosar sunt acuzaţi de la constituire, iniţiere sau aderare la un grup infracţional organizat până la abuz în serviciu, dare sau luare de mită. Membrii reţelei care aduceau ţigările de contrabandă din Ucraina în România îi anunţau pe angajaţii din Vamă şi pe poliţiştii de la Frontiera din Siret, precum şi pe cei ce le asigurau transportul în România până la depozitele cu marfă de contrabandă. Aceştia achitau între 100 şi 200 de lei pe transport, depinde de câte pachete introduceau în România.
Complicii traficanţilor
Procurorii suceveni au estimat că cele 25 de persoane cercetate în acest dosar au introdus ilegal în România peste 40.000 de pachete cu ţigări de contrabandă. Cel mai cunoscut inculpat din dosar este subcomisarul Octavian Petru Cuzencu, care la vremea respectivă avea funcţia de ofiţer în cadrul compartimentului din ture din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Adriana Cuzencu, soţia fostului angajat de la PTF Siret, este şi ea cercetată în cadrul “lotului Cuzencu” pentru că se ocupa cu colectarea ţigărilor de contrabandă. In total sunt implicaţi în dosar şase poliţişti de frontieră, 11 inspectori vamali şi opt civil.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: