Luna iulie 2012 a adus pentru cei interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe în Capitală două situaţii distincte. Pe de o parte, a crescut în raport cu luna precedentă preţul solicitat de proprietarii garsonierelor şi apartamentelor de două camere. Pe de altă parte, s-a atins minimul de la începutul anului la unităţile de 3 şi 4 camere.

Perioada concediilor nu a avut o influenţă puternică în ceea ce priveşte oferta disponibilă în piaţa rezidenţială veche. 2326 de noi oferte de unităţi au fost scoase la vânzare în luna care se încheie, păstrând astfel o medie apropiată de aceeaşi perioadă a anului trecut, când pe piaţă erau vehiculate 2399 de noi oferte.

Evoluţia preţurilor

Deprecierea înregistrată în ultima lună de moneda naţională nu pare să fi tras niciun semnal de alarmă în rândul proprietarilor de apartamente care şi-au scos imobilele la vânzare.

Chiar dacă, faţă de luna iunie, un potenţial cumpărător ar fi nevoit să plătească în iulie o valoare mai mare în lei pentru aceeaşi sumă în euro, proprietarii au solicitat preţuri mai mari chiar şi în euro în cazul garsonierelor şi al apartamentelor cu două camere.

Astfel, preţul mediu în Bucureşti pentru o garsonieră a ajuns în iulie aproape de pragul de 36.000 euro, într-o uşoară creştere, de sub 1%, faţă de luna iunie a acestui an, dar şi cu 1% mai puţin comparativ cu luna iulie 2011, când preţul mediu solicitat trecea de 36.380 euro.

Apartamentele cu două camere sunt cu aproape 3% mai scumpe în iulie decât în iunie, în doar o lună preţul variind cu mai mult de 1.500 euro şi trecând astfel de 57.000 euro. Raportul indică totuşi un nivel cu 2% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când preţul mediu solicitat de proprietari oscila în jurul valorii de 58.450 euro.

Potenţialii clienţi ai apartamentelor de 3 şi 4 camere au avut totuşi mai mult noroc în luna care se încheie, proprietarii solicitând cele mai mici preţuri de la începutul acestui an. Imobilele de trei camere au ajuns la o valoare medie solicitată de de 75.634 euro, cu aproximativ 850 euro mai puţin decât în luna iunie. O scădere mai mare însă observăm comparativ cu luna iulie a anului trecut, variaţia fiind de -6%, de la aproape 80.700 euro.

Cea mai mare scădere de preţ atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de intervalul similar al anului trecut, se înregistrează pe segmentul apartamentelor de 4 camere. Luna aceasta, valoarea solicitată de proprietari a ajuns până la 91.800 euro, cu peste 11.000 euro mai puţin faţă de iunie 2012. În comparaţie cu luna iulie a anului trecut, preţul este cu 7% mai mic, de la 98.800 euro. Principala explicaţie pentru această depreciere accentuată este numărul redus de oferte pe acest tip de apartamente, o ofertă scăzută neputând să exercite o presiune puternică asupra preţurilor.