Barilul de petrol, la 120 dolari și se îndreaptă spre un nou record istoric

Barilul de petrol, la 120 dolari și se îndreaptă spre un nou record istoric

Cotaţia petrolului a urcat astăzi cu 7,5%, până la cel mai mare nivel înregistrat din august 2008, din cauza temerilor că violenţele din Libia s-ar putea răspândi la alţi producători majori de petrol din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită. Lucrurile nu se opresc aici, analiștii anticipând un posibil nou record istoric în 2011.

Astfel, preţul ţiţeiului din contractele cu livrare în aprilie a sărit în cursul acestei zile cu 8,54 dolari pe baril, la un vârf de 119,79 dolari pe baril, pentru ca apoi să revină spre 114 dolari, potrivit Reuters.

Producţie redusă în Libia

Revoltele din Libia, al 12-lea mare exportator de petrol al lumii, au condus la reducerea producţiei cu cel puţin 400.000 de barili pe zi din producţia totală a Libiei, de 1,6 milioane barili pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul executiv al Eni, Paolo Scaroni, estimează însă că scăderea producţiei libiene este chiar mai dramatică. "Sunt cu 1,2 milioane de barili pe zi mai puţin pe piaţă", a spus Scaroni.

Spre un nou record de 158 dolari pe baril

Grupul Goldman Sachs a declarat că extinderea turbulenţelor către alte state producătoare ar putea duce la crize severe în alimentare şi ar putea duce la raţionalizarea consumului.

Pe de altă parte, Analistul Wang Tao estimează, potrivit agenţiei de presă citate, că preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, ar putea urca până la 158 dolari pe baril în 2011, cu mult peste nivelul maxim istoric înregistrat în iulie 2008, de 147,5 dolari pe baril, în timp ce pe piaţa americană ar putea urca la 159 dolari pe baril.