Acesta este cel mai mare nivel atins de preţul barilului de petrol pe bursa newyorkeză de când s-a început tranzacţionarea sa pe această piaţă la mijlocul anilor ’80.

Preţul petrolului a început să crească după ce parlamentul turc a autorizat săptămâna trecută o intervenţie militară împotriva rebelilor separatişti kurzi din nordul Irakului. Specialiştii sunt îngrijoraţi de faptul că operaţiunile militare ar putea afecta conducta de petrol care leagă nordul Irakului de portul turcesc Ceyhan.

Măsuri tardive

Creşterea continuă a preţului pe barilul de petrol a determinat ţările membre ale cartelului petrolului, OPEC, precum Arabia Saudită, să suplimenteze producţia, pentru a încerca să ţină în frâu preţul. Fostul ministru saudit al petrolului, şeicul Ahmad Zaki Yamani, a spus că mişcarea OPEC a fost prea slabă şi că a venit prea târziu. Mai mult, deprecierea dolarului a pus şi ea umărul la creşterea de preţ.

„Continuarea scăderii dolarului a încurajat investiţiile în petrol, ca un mod de protecţie împotriva deprecierii monedei americane“, a declarat David Moore, analist pe domeniului burselor de mărfuri la Commonwealth Bank of Australia, citat de Reuters.

Rata de schimb dolar/euro a fost joi de 1,43, cel mai scăzut nivel de la introducerea monedei europene. Preţul petrolului a crescut de patru ori din 2002, pe fondul cererii puternice venite din state cu economii aflate în plină dezvoltare, precum China sau India, adăugată la instabilitatea din zone critice pentru producţia de petrol, precum Orientul Mijlociu şi Africa