Salariul minim este insuficient pentru a locui în București. Este concluzia unui studiu recent, realizat de o platformă de imobiliare. Cu alte cuvinte, sunt peste trei milioane de români care nici nu-şi permit să viseze să se mute în Capitală. Analiştii nu exclud o plafonare a preţurilor la chirii, aşa cum s-a întâmplat deja în alte capitale europene, scrie Observator.tv.

Oficial, în România sunt peste 3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. Adică jumătate dintre salariaţi câştigă sub 1.300 de lei. Mai puţin decât chiria medie pe lună, în Bucureşti, care a ajuns, în septembrie, la 1.310 lei.

RADU ZILIŞTEANU, analist imobiliar: Aceşti doi factori au contribuit la faptul că românii nu s-au mai calificat să ia credite bancare şi atunci cererea de pe piaţa imobiliară a scăzut. Aceste persoane sigur că trebuiau să îşi rezolve cumva problema locativă. Şi atunci s-au dus către chirii şi au pus presiune pe piaţa chiriilor, ceea ce a dus la mărirea preţurilor.

Salariul minim este insuficient pentru a locui în București. Este concluzia unui studiu recent, realizat de o platformă de imobiliare. Cu alte cuvinte, sunt peste trei milioane de români care nici nu-şi permit să viseze să se mute în Capitală. Analiştii nu exclud o plafonare a preţurilor la chirii, aşa cum s-a întâmplat deja în alte capitale europene.

Cel mai mult plătesc cei care închiriază locuinţe în nordul Capitalei.

În zona Aviaţiei, chiria pentru o garsonieră este în jur de 370 de euro. Plătim aproape dublu pentru un apartament cu două camere. La polul opus, cele mai ieftine chirii sunt în Berceni, unde pentru o garsonieră nu trebuie să plătim mai mult de 240 de euro.

Chirii de la 300 de euro în sus pentru o garsonieră găsim şi în alte zone centrale, precum Universitate, Tineretului, Victoriei sau Unirii